Agenția spațială rusă Roscosmos a lansat joi, pentru prima oară în spațiul extraterestru, un robot umanoid, Fiodor, pentru un sejur în Stația spațială internaţională (ISS), urmând să servească la efectuarea unor teste «esențiale», înaintea unor misiuni mult mai riscante și mai îndepărtate. «Am pornit, am pornit», a emis robotul în momentul lansării. El a decolat la bordul unei capsule Soiuz de la cosmodromul rus Baikonur (Kazahstan) și urmează să ajungă la ISS sâmbătă. Îi este programat un sejur de zece zile, respectiv până la 7 septembrie.
Misiuni cu caracter secret
Cu corpul său antropomorf argintat, având înălțimea de 1,80 m. și o greutate de 160 kg., el este capabil să imite mișcări ale ființelor umane și va ajuta echipajul ISS la îndeplinirea sarcinilor zilnice. Fiodor, a spus Alexander Blosenko de la Roscosmos, poate manipula o şurubelniţă și niște chei. În programul său figurează de asemenea «cinci sau șase sarcini» care, conform precizărilor lui Evgheni Dudorov, responsabilul societății care a conceput robotul, «sunt secrete». «Așteptările de la Fiodor sunt mari… În viitor noi contăm pe această mașină pentru a cuceri spațiul îndepărtat», a declarat directorul Agenției spațiale ruse, Dmitri Rogozin, la o întâlnire cu Vladimir Putin. În viitor, roboți de acest tip, spun specialiștii ruși, ar putea efectua operațiunile cele mai periculoase, cum ar fi ieșirile în spațiu.
Rușii nu sunt primii interesați de acest domeniu. În 2011, NASA a trimis către ISS Robonaut 2, un robot umanoid dezvoltat în cooperare cu General Motors. A revenit pe Terra anul trecut din cauza unor probleme tehnice. În 2013, Japonia a expediat în spațiu un mic robot numit Kirobo, în același timp cu primul comandant japonez al ISS, Koichi Wakata.
Robotii umanoizi creati in Casa Raiului dupa trunchiul mesei cu fata de om si cu laptop pe ea.