Anul 2019 nu aduce mari schimbari in domeniul legislatiei privind permisele auto. Printre cele mai notabile schimbari este faptul ca, incepand din 2019, cei care doresc sa isi reinnoiasca permisul auto trebuie sa o faca inainte de data expirarii acestuia.
Astfel, pentru a obtine un permis cu o noua valabilitate, va trebui sa ne prezentam la DRPCIV (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor) cu fisa medicala permis auto eliberata de o unitate autorizata, alaturi de documentele necesare, in original si copie. In privinta trimiterii documentelor prin posta sau prin email, din pacate nici in 2019 nu va fi posibil acest lucru. Pe langa fisa medicala permis auto, iata ce alte documente va trebui sa avem asupra noastra:
• cerere-tip (care se va elibera direct la ghiseu si se va completa pe loc);
• actul de identitate (atat original, cat si copie);
• dovada platii contravalorii permisului;
• permisul a carui preschimbare o soliciti, in original si copie (daca solicitarea preschimbarii o faci dupa expirarea valabilitatii permisului);
• fisa medicala permis auto (eliberata de o unitate autorizata) din care sa rezulte ca esti apt pentru a conduce.
Exista si cazuri cand permisul nu este inca expirat, insa din varii motive avem nevoie de o copie a acestuia (un duplicat). Pentru acest lucru, va trebui sa avem la noi urmatoarele documente:
• cerere tip;
• permis conducere (dovada) + copie;
• fisa conducatorului (dactilografiata);
• act schimbare nume + copie (in cazul schimbarii numelui titularului).
Cum se obtine rapid fisa medicala pentru permis auto?
Fisa medicala permis este eliberata de clinicile autorizate din Romania, care au un contract valabil cu casa de asigurari. Aceasta fisa foloseste la obtinerea unui permis auto nou. Din acest motiv, fisa medicala pentru permisul auto nu trebuie sa lipseasca de la dosar, fiind obligatorie de fiecare data cand ne schimbam permisul, indiferent de varsta, sau de perioada detinerii unui permis.
Fisa medicala permis este necesara doar pentru obtinerea permiselor auto cu o noua valabilitate, adica doar pentru schimbarea unui permis expirat sau obtinerea unui permis auto nou.
Exista si cazuri in care fisa medicala nu este obligatorie. Iata care sunt acestea:
• atunci cand permisul a fost pierdut;
• daca permisul a fost furat;
• daca permisul s-a deteriorat;
• daca titularul permisului si-a schimbat numele.
Pentru obtinerea fisei medicale, va trebui sa trecem printr-o serie de examinari medicale amanuntite, al caror scop este de a determina daca solicitantul este apt sau nu pentru a conduce autoturisme din categoria pentru care a optat.
Inainte de a te prezenta la o clinica autorizata pentru o noua fisa medicala permis, iata care sunt actele pe care va trebui sa le ai asupra ta:
- carte de identitate;
- fisa de scolarizare – in cazul celor care urmeaza scoala de soferi;
- adeverinta de la medicul de familie in care sa se mentioneze ca solicitantul este apt pentru a conduce (sau parafa din partea medicului de familie pe fisa pentru permisul auto la punctul B), in cazul in care pacientul figureaza cu boli cronice in evidenta medicului de familie;
- scrisoare medicala de la diabetolog sau cardiolog, in care sa fie trecute diagnosticul, tratamentul si recomandarea daca solicitantul este apt pentru a conduce (in cazul celor care sufera de aceste afectiuni).
In cazul in care porti ochelari, va trebui sa ii ai si pe acestia asupra ta in momentul prezentarii la clinica.
De asemenea, este important de retinut si faptul ca fisa medicala permis are o valabilitate de 6 luni, la nivel national, indiferent de localitatea in care a fost emisa.