„Am stat de vorbă cu mai mulți dintre miniştrii economiei europeni, alături de care am participat la Consiliul Competitivității de la Bruxelles, şi fiecare dintre aceştia şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu evenimentele tragice provocate de ofensiva Federației Ruse asupra Ucrainei. Am reușit, totuşi, să parcurgem ordinea de zi supusă agendei inițiale a Consiliului care a prevăzut stabilirea unor standarde comune privind subvențiile externe și tranziția verde a ecosistemului industrial-mobilitate„, a declarat ministrul Florin Spătaru.
Temele abordate în cadrul COMPET au vizat Propunerea de Regulament privind subvențiile străine care denaturează piața internă, Directiva de modificare a Directivei 2013/34/UE, a Directivei 2004/109/CE, a Directivei 2006/43/CE și a Regulamentului (UE) nr. 537/2014 în ceea ce privește raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea (CSRD) și tranziția verde a ecosistemul industrial-mobilitate. Pe agenda COMPET au figurat informări din partea Comisiei Europene privind EU Chips Act, Raportul anual privind piața unică și Raportul privind dependențele, Strategia UE privind standardizarea, Directiva privind guvernanța corporativă sustenabilă și obligația de diligență, iar Președinția franceză a Consiliului UE a informat pe tema materiilor prime.
“Trebuie să ne asigurăm că noile reguli oglindesc aceleași standarde de intervenție companiilor Uniunii Europene în baza regulilor privind ajutoarele de stat, nepermițând întreprinderilor străine să beneficieze de un regim privilegiat. Trebuie să luăm măsurile adecvate pentru garantarea eficienței acestei politici”, a declarat ministrul Florin Spătaru, referitor la noua propunere care vizează abordarea subvențiilor externe care denaturează piața internă.
Demnitarul român şi-a exprimarea susținerea cu privire la propunerea Comisiei pentru punerea în aplicare centralizată a acestui set de instrumente pentru ca modificarea cadrului legal să nu producă decalaje sau probleme de natură juridică.
În ceea ce privește Pachetul legislativ Fit for 55 și tranziția verde a ecosistemului industrial al mobilității, ministrul Spătaru a apreciat că fără un sprijin financiar adecvat și un climat competitiv, anumite sectoare industriale se vor reloca în afara Uniunii Europene. Acesta a spus că analiza la nivel național a relevat că nevoile sectorului auto sunt transformarea producției, a produselor, a fluxurilor de producție, securitatea aprovizionării componentelor critice, formarea şi perfecționarea angajaților existenți și mai ales sprijin pentru investiții și dezvoltare.
„Pentru accelerarea tranziției ecologice a ecosistemului de mobilitate avem nevoie de programe de finanțare pentru producția de energie electrică, dar și de sprijin pentru atragerea investițiilor în noi tehnologii”, a precizat Florin Spătaru, ministrul economiei.
Miniștrii responsabili de Piața Internă și Industrie au convenit asupra abordării generale în cazul propunerii CSRD, demnitarul român exprimând susținere în acest sens.
De asemenea, miniștrii COMPET au dezbătut pe tema consolidării Pieței Interne în beneficiul companiilor industriale și inovatoare cu capitalizare mică și mijlocie. Demnitarul român a subliniat importanța sprijinului oferit de Rețeaua Enterprise Europe beneficiarilor Orizont Europa pentru a asigura implementarea cu succes a proiectelor demarate și asigurarea complementarității și a sinergiilor între fondurile alocate la nivel național (ajutoare de stat și alte scheme de garantare/finanțare) și european (între EIC, IPCEI existente și EU Chips Act).
Acesta a reiterat poziția României cu privire la eligibilitatea mid-cap-urilor din politica de coeziune. Ministrul român făcut referire la programul European Innovation Council (EIC) Accelerator și la nevoia de accelerare a proceselor de semnare a granturilor pentru companiile selectate. Ministrul Florin Spătaru a subliniat rolul single help desk și oportunitatea asigurării unui proces mai transparent privind inițiativele IPCEI și implicarea întreprinderilor cu capitalizare medie și a IMM-urilor în alianțele strategice sectoriale de la nivelul UE.