Consiliul de administrație al Fondului Monetar Internațional a validat vineri, 31 martie, planul de ajutorare a Ucrainei în valoare de 15,6 miliarde de dolari, semnat la 21 martie cu guvernul de la Kiev. A fost astfel deschisă calea pentru debursarea unei tranșe de 2,7 miliarde de dolari. Planul, în derulare pe o perioadă de patru ani, trebuie să permită ”susținerea relansării economice treptate a Ucrainei, creând condițiile pentru o creștere pe termen lung în contextul reconstrucției țării după război și pe drumul aderării Ucrainei la Uniunea Europeană”, se precizează în comunicatul FMI. Acest sprijin face parte dintr-un program global de ajutorare financiară de 115 miliarde de dolari, din care 2 miliarde merg la anularea parțială a datoriei deja existente.
Restul de 80 miliarde de dolari, după acordarea primei tranșe, relevă «Le Figaro», vor fi acoperite prin donații, 60 miliarde luând forma ”împrumutului concesional”, a precizat un responsabil al FMI, Gavin Gray. Anunțul de vineri, a subliniat responsabilul citat, ”se integrează într-o strategie globală construită cu grijă în colaborare cu autoritățile ucrainene”. Noul plan trebuie să asigure – într-o primă fază – ajutorarea guvernului ucrainean să garanteze un ”buget solid pentru 2023” care să permită întărirea resurselor fiscale de stat, ajutând la limitarea inflației. A doua etapă va viza realizarea de reforme structurale necesare ”garantării stabilității macroeconomice și susținerii relansării reconstrucției după război”.
De precizat că Ucraina a beneficiat de un sprijin important după declanșarea conflictului, la 24 februarie 2022, atât de la Banca Mondială, care i-a acordat deja peste 20 miliarde de dolari sub formă de împrumuturi sua donații, cât și din partea Statelor Unite, care i-au acordat peste 110 miliarde dolari integrând ajutorul militar. O parte importantă din aceste fonduri a permis menținerea în funcțiune a serviciilor publice și plata salariilor, precum și asigurarea cheltuielilor cu deplasatii interni. FMI așteaptă o relansare economică parțială și graduală încă din acest an în Ucraina, în special grație menținerii infrastructurilor esențiale cum ar fi rețelele electrice, ținte ale trupelor ruse.