Fondul Monetar Internațional și-a revizuit în scădere previziunile privind creșterea mondială în 2023 în raport cu estimările din luna ianuarie. Important este însă că principalele regiuni economice vor evita recesiunea. Potrivit cifrelor date publicității marți, cu ocazia reuniunilor de primăvară ale Fondului, de la Washington, diminuarea este de doar 0,1% , rămânând la 2,8%; ”Suntem în continuare în fața unei economii în faza de relansare după șocurile pandemiei și al războiului din Ucraina”, a subliniat economistul-șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, la o conferință de presă ținută marți.
Pentru majoritatea țărilor, o revenire la normal nu este totuși avută în vedere, cauza principală, ce va rămâne și în 2023, fiind inflația ajunsă la circa 7% la nivel mondial. Deși răspunsul masiv al băncilor centrale începe să apropie inflația de ținta de 2%, în unele țări inflația nu a atins încă punctul culminant al creșterii, ceea ce obligă a se merge mai departe cu restricții monetare. Sarcina s-ar putea dovedi mai complicată ca urmare a tulburărilor recente din sectorul financiar, în special în Statele Unite, după falimentul a trei bănci regionale și răscumpărarea precipitată a Credit Suisse de către concurentul UBS, pe fondul creșterii dobânzilor la băncile centrale, în mod cert pentru a lupta contra inflației. În ciuda tuturor dificultăților, FMI își revizuiește în creștere prognozele de creștere economică pentru Statele Unite în 2023, până la 1,6%, la fel ca în zona euro – la 0,8%, în special grație Italiei și Spaniei, în timp ce Franța va trebui să și-o reducă la 0,7% iar Germania flirtează deja cu recesiunea (minus 0,1%).
Semne de slăbiciune și în China
Viziunea de mai sus este considerată cam ”prea optimistă” de către unii analiști care consideră că FMI ”subestimează impactul restricțiilor monetare asupra economiilor avansate până la sfârșitul acestui an și începutul anului viitor”. În privința Chinei, o dată cu redeschiderea economiei sale după abandonarea politicii stricte zero-Covid de la începutul anului, relansarea economică se confirmă. Creșterea economică în China va juca din nou rol de motor pentru creșterea mondială în 2023, ajungând până la 5,2%, dar se va încetini în 2024 până la 4,5%, una dintre ratele de creștere cele mai scăzute în ultimii 30 de ani. Există riscuri pentru economia chineză venite în special din sectorul imobiliar. Redeschiderea este marcată și de o creștere a consumului, dar nu atât de ridicat precum cel observat în alte țări, la care se adaugă prudență din partea consumatorilor, susține economistul-șef al FMI. Rusia profită de această piață a materiilor prime, condiții în care deși în urmă cu șase luni era anunțată o recesiune severă, economia – potrivit FMI – va progresa în 2023 cu 0,7% și cu 1,3% în 2024, în ciuda sancțiunilor impuse de occidentali Rusiei.
Africa, în aceeași situație
Continentul african nu scapă nici el de o diminuare a previziunilor: 3,6% creștere în 2023 față de 3,9% anul trecut. Afectate sunt Nigeria, Africa de Sud și Egipt. Chiar economiile cele mai robuste sunt afectate de contextul mondial, a subliniat economistul șef al FMI. ”Este clar, spune el, că această regiune suferă de o puternică lipsă de finanțare. Multe dificultăți provin din factori externi: creșterea fulminantă a prețurilor energiei, ale produselor alimentare ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia. Ca urmare, un mare număr de persoane sunt în situația de insecuritate alimentară, mai relevă oficialul FMI mai sus citat. Potrivit FMI, 60% din țările cu venituri mici sunt grav expuse supraîndatorării, unele ajungând chiar la incapacitate de plată. Această situație, spune oficialul FMI, necesită acțiune imediată. În unele cazuri există posibilități de a interveni, dar limitate la nivelul țărilor vizate având în vedere că dispun de o mică marjă de manevră. Apoi, unele dintre ele trebuie să antameze discuții cu creditorii pentru găsirea modului de reamenajare sau ajustare a datoriei. Desigur, precizează economistul șef al FMI, instituția noastră este implicată în multe discuții și dispunem de modalități pentru facilitarea acestor discuții, spre exemplu, într-un ”cadru comun”. Astfel, Ciadul a fost prima țară care a încheiat un acord privind abordarea datoriei sale în cadru comun. Sunt în curs discuții cu Zambia, Etiopia și Ghana. O înăsprire a politicilor monetare și o majorare a dobânzilor sunt în general recomandate de către FMI pentru oprirea creșterii inflației. Ea va trebui să scadă, fiind încă evaluată la 12% pentru 2023.