Raportul FMI din Aprilie 2019 asupra perspectivei economice arată o
încetinire semnificativă în a doua jumatate a anului trecut, după o creștere puternică în 2017 și la începutul anului 2018, reflectând o confluență a factorilor care afectează economiile majore.
Economia zonei euro a pierdut mai mult decât se aștepta, deoarece încrederea consumatorilor și a întreprinderilor a slăbit, iar producția de automobile în Germania a fost întreruptă prin introducerea de noi standarde de emisie; investițiile au scăzut în Italia, iar cererea externă, în special din Asia emergentă, s-a redus.
Pe de altă parte, dezastrele naturale au afectat activitatea în Japonia. Tensiunile din comerț au crescut din ce în ce mai mult în ceea ce privește încrederea în afaceri și, astfel, sentimentul pieței financiare s-a înrăutățit, prin înăsprirea condițiilor financiare pentru piețele emergente din primăvara anului 2018 și apoi în economiile avansate în cursul anului, ponderând cererea la nivel mondial.
Condițiile s-au înăsprit în 2019, întrucât Rezervele Federale ale Statelor Unite au semnalat o poziție mai acomodantă pentru politica monetară, iar piețele au devenit mai optimiste cu privire la o tranzacție comercială dintre SUA și China, dar ele rămân puțin mai restrictive decât în toamnă.
Perspective și politici globale
Ca urmare a creșterii ciclice pe termen lung, care a durat aproape doi ani, expansiunea economică globală sa decelerat în a doua jumătate a anului 2018. Activitatea s-a înrăutățit pe fondul creșterii tensiunilor comerciale și a majorărilor tarifare dintre Statele Unite și China, scăderea încrederii în afaceri, o înăsprire a condițiilor financiare și o incertitudine politică mai mare în multe economii.
În acest context global, o combinație de factori specifici țării și sectorului a redus și mai mult impulsul. După o creștere de aproape 4% în 2017, creșterea globală a rămas puternică, la 3,8% în prima jumătate a anului 2018, dar a scăzut la 3,2% în a doua jumătate a anului.
Creșterea puterii pieței corporative și efectele ei macroeconomice
Un alt capitol al raportului investighează dacă puterea de piață a întreprinderilor a crescut și, dacă da, care sunt implicațiile macroeconomice.
Cele trei abordări principale dintr-o analiză amplă a tiparelor la nivel de firmă la nivel de țară sunt următoarele: „(1) puterea de piață a crescut moderat în toate economiile avansate, după cum indică marjele de preț ale firmelor față de costurile marginale, în creștere cu aproape 8% din 2000, dar nu și în economiile de piață emergente; (2) creșterea a fost destul de răspândită în toate economiile și industriile avansate, însă în cadrul acestora a fost concentrată într-o mică parte din firmele dinamice, mai productive și mai inovatoare; și (3) deși implicațiile macroeconomice generale au fost modeste până în prezent, creșterile suplimentare ale puterii de piață a acestor firme deja puternice ar putea să slăbească investițiile, să restrângă inovația, să reducă ponderea veniturilor din muncă și să facă din stabilizarea producției un proces mai dificil pentru politica monetară.”, informează raportul FMI.
În ultimele trei decenii, prețul mașinilor și echipamentelor a scăzut dramatic față de alte prețuri din economiile avansate și emergente și din economiile în curs de dezvoltare. „Ar putea tensiunile comerciale crescânde, o încetinirea a ritmului integrării comerciale și o creștere lentă a productivității să amenințe acest potențial motor al investițiilor în viitor?”