Până în prezent, au fost semnate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020) 380 contracte, cu finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene de 1,1 miliarde de euro
Fondurile sunt utilizate pentru dotarea spitalelor cu echipamente medicale de ultimă generație, echipamente de protecție și creșterea siguranței pacienților în structuri spitalicești publice care utilizează fluide medicale
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene continuă semnarea de contracte de finanțare în cadrul Axelor 9 și 10 din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020), pentru modernizarea infrastructurii spitalicești din România. Ultimele 5 contracte au fost semnate pentru finanțarea spitalelor din județele Suceava, Dolj, Vâlcea și Hunedoara.
„Domeniul sănătății publice, obiectiv de interes social major, este prioritar pentru investițiile din fonduri nerambursabile. Așa cum au arătat-o incidentele regretabile din anii trecuți, culminat cu răspândirea SARS-CoV-2, fie că este pandemie sau nu, infrastructura de sănătate a României și cadrul de furnizare a serviciilor trebuie să fie adaptate la tehnologiile moderne pentru a satisface nevoile medicale ale populației. În acest sens, pot spune că este o perioadă prolifică, în care semnăm numeroase contracte pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii instalațiilor electrice, de fluide medicale și de ventilare și tratare a aerului, precum și instalarea de sisteme de detectare, semnalizare și alarmare incendii. Trebuie menționat că separat de aceste fonduri alocate din perioada de programare 2014-2020, dispunem de fonduri importante pentru domeniul medical atât în Programul Operațional Sănătate, cât și în Planul Național de Redresare și Reziliență”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Axele Prioritare 9 și 10 din cadrul POIM au ca obiectiv Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19 și finanțează în principal achiziția de consumabile și echipamente de protecție și dispozitive medicale. Beneficiarii acestui tip de proiecte sunt unități spitalicești, instituții publice de învățământ preuniversitar și superior, instituții cu competențe în domeniul protecției sociale și unități administrativ-teritoriale.
„Chiar dacă greul pandemiei a trecut, am continuat zilele acestea să semnăm contracte de finanțare pentru a răspunde nevoii de creștere a siguranței pacienților din unitățile spitalicești publice. MIPE a semnat 380 de contracte, în valoare totală de peste 1,1 miliarde de euro, pentru a asigura finanțarea proiectelor depuse. Finanțarea este asigurată prin POIM 2014-2020 în cadrul axelor prioritare AP 9, din FEDR și AP 10, din REACT-EU, iar termenul limită de eligibilitate a cheltuielilor pentru ambele apeluri (apelul 819 și 935) este 31.12.2023”, a declarat Carmen Moraru, secretar de stat.
Până în prezent, au fost semnate 380 contracte cu o finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene de 5.497 miliarde de lei, aproximativ 1,1 miliarde euro, după cum urmează:
I. Axa Prioritară 9 – Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19
În cadrul acestei axe, cu un buget de peste 228 milioane de euro pentru regiunile mai puțin dezvoltate și 131 milioane de euro pentru regiuni dezvoltate. Ulterior, bugetul a fost suplimentat cu 173 milioane euro, astfel încât proiectele care îndeplinesc criteriile de evaluare și selecție să poată fi contractate până la data de 15 octombrie 2022 și implementate până la sfârșitul anului 2023.
Au fost încheiate până la acest moment 226 de contracte de finanțare, având o contribuție a Uniunii Europene de 3.540.059.446 lei, contracte care cuprind următoarele tipuri de acțiuni eligibile:
A. Dotarea unităților sanitare publice / unităților publice de intervenție integrată cu:
– echipamente medicale: ventilatoare / monitoare medicale / injectomate / infuzomate / paturi suplimentare și altă infrastructură de terapie intensivă suplimentară față de cea existentă în unitățile sanitare, recoltoare / teste extracție și diagnostic SARS-Cov-2 / substanțe necesare pentru decontaminare / biocide;
– echipamente de protecție: combinezon, inclusiv cu glugă şi protecţie încălţăminte, vizieră de protecţie, mănuşi de unică folosință, măști de protecție, izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă;
B. Crearea unor capabilități medicale mobile / formațiuni medicale mobile de diagnostic și tratament utilizate în combaterea răspândirii COVID-19 / spitale modulare rol 1, 2 și 3 / containere de logistică medicală;
C. Dotarea centrelor sociale rezidențiale publice pentru categorii vulnerabile (persoane vârstnice/ persoane cu dizabilități / copii, etc), a unităților / instituțiilor de învățământ de stat cu echipamente de protecție.
II. Axa Prioritară 10 – Protejarea sănătății populației în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19, creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie
În cadrul acestei axe, cu un buget de peste 700 milioane de euro din REACT-EU, a fost continuată finanțarea spitalelor publice și centrelor rezidențiale cu echipamente medicale și echipamente de protecție (tip A și C), fiind încheiate 75 contracte de finanțare, având contribuția Uniunii Europene de 1.337.855.406 lei.
De asemenea, prin Axa Prioritară 10 au fost finanțate acțiuni care vizează creșterea siguranței pacienților în structuri spitalicești publice care utilizează fluide medicale, fiind contractate 81 de proiecte pentru care contribuția Uniunii Europene a fost de 619.315.589 lei, acțiunile eligibile constând în:
– achiziția și montajul sistemelor de detectare, semnalizare, alarmare incendii cu acoperire totală și de detectare semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen în atmosferă, inclusiv realizarea schemei/proiectului de execuție și montaj;
– evaluarea deficiențelor infrastructurii existente prin expertize tehnice și, după caz, studii, audituri, analize de specialitate în raport cu specificul acțiunii finanțabile, precum și pregătirea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții / proiectare de specialitate etc., după caz;
– achiziții, montaj, lucrări de intervenție la infrastructura electrică, de ventilare și tratare a aerului, precum și la infrastructura de fluide medicale.
Alți 6,33 miliarde de euro, pregătiți pentru investiții până în 2027
Separat de bugetul alocat prin POIM 2014-2020, prin PNRR și Politica de Coeziune, România dispune de fonduri importante pentru a asigura accesul românilor la servicii preventive, de urgență, curative și reabilitare de calitate.
Până în 2027 vor fi realizate investiții pentru îmbunătățirea eficacității serviciilor medicale de urgență, creșterea accesului la servicii de asistență medicală, îmbunătățirea accesibilității și eficacității serviciilor de reabilitare/recuperare serviciilor de îngrijire paliativă, serviciilor de îngrijire pe termen lung, creșterea eficacității sectorului medical prin investiții în infrastructură și servicii.
În acest sens, din Planul Național de Redresare și Reziliență dispunem de 2,45 miliarde de euro pentru sănătate, în vreme ce Programul Operațional Sănătate din Politica de Coeziune 2021-2027 are o alocare totală de 3,88 miliarde de euro.