Gustă, AAF: ”Sunt cifre istorice pentru industria fondurilor deschise. Acestea sunt la îndemâna tuturor, puteți intra și ieși din ele în orice moment”
Dezbatere BVB-AAF
Numărul investitorilor în fondurile deschise de investiții a depășit, la finalul trimestrului al treilea, 755.000 de persoane, în creștere cu peste 200.000 față de anul trecut, în timp ce activele aflate în administrarea fondurilor deschise de investiții au ajuns la aproape 26 mld. lei (peste 5 mld. euro) într-o piață totală de aproape 10 miliarde de euro. În total, piața a înregistrat o creștere anuală de 37% a activelor, atingând cifre istorice la nivelul numărului de investitori, ceea ce demonstrează atât cunoștințele solide și competențele administratorilor de fonduri, cât și încrederea pe care au reușit să o transmită oamenilor.
Administratorii de fonduri prezenți la dezbaterea trimestrială organizată de Asociația Administratorilor de Fonduri din România (AAF) și Bursa de Valori București (BVB), în Amfiteatrul BVB din cadrul ASE București, au explicat studenților economiști beneficiile investițiilor începute cât mai devreme, chiar din studenție, dar și importanța recurenței și a perioadei de investire dar și care sunt perspectivele pieței, în contextul în care accesul la piață este unul facil, iar administratorii de fonduri obțin randamente foarte bune pentru clienții lor.
”Astăzi, sunt peste 755.000 de investitori în fondurile deschise de investiții din România, cu peste 200.000 de oameni mai mult față de acum un an, și cu active în administrare de aproape 26 de miliarde de lei, adică cinci miliarde și ceva de euro. Date istorice din perspectiva fondurilor deschise de investiții. Aceste fonduri deschise de investiții sunt la îndemâna tuturor, adică puteți intra și ieși din ele în orice moment. Atenție foarte mare însă și la consultanții de investiții! Mai nou, e piața plină de oameni care se erijează în consultanți ce promit servicii gratuite de educație financiară dari vin cu sfaturi de investiții, de multe ori, incorecte. Consultanța de investiții trebuie să vină numai de la oameni autorizați de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. E important de știut de asemenea că administratorii de fonduri respectă legi și reguli interne și europene, au cunoștințe financiare vaste, competențe și experiență, au reputație, integritate, sunt transparenți și transferă încredere către public”, a afirmat Horia Gustă, președintele AAF.
Ponderea fondurilor de acțiuni a depășit 25% din totalul pieței FDI
Analizând evoluția pieței fondurilor deschise de investiții în trimestrul III al anului, Jan Pricop, directorul executiv al AAF, a apreciat că aceasta traversează o perioadă de recuperare față de finalul anului 2022, piața, în ansamblu, ajungând până la 46 mld lei, din care aproape 26 mld lei reprezintă activele nete aflate în administrarea fondurilor deschise de investiții.
”Avem o creștere anuală de 37%, comparativ cu T3 din 2023, și puțin peste 6% în plus față de T2, activele segmentului ajungând la 26 de miliarde de lei. Intrările în trimestrul al treilea au fost de 1,27 miliarde de lei, cu peste 300% mai mari decât în același trimestru al anului 2023. O creștere importantă, procentual, a activelor nete am avut – la nivelul fondurilorde acțiuni, de 72%. De asemenea, fondurile diversificate au avut o creștere importantă, de 52,4%. Pe segmentul fondurilor deschise de investiții, fondurile de acțiuni în acest moment reprezintă 25%. La nivel european, acest segment are o pondere de 33% , iar în Statele Unite de peste 55%. Cumva ne îndreptăm și noi spre procentul european”, a spus Jan Pricop
În ceea ce privește numărul de investitori, acesta a înregistrat un avans anual de 39% cea mai importantă creștere fiind la fondurile de investiții în acțiuni, respectiv cu 74,2%. S-a depășit, astfel, pragul de 100.000 de investitori, de la 64.000, în trimestrul al treilea al anului 2023. La nivelul fondurilor de investițiidiversificate, creșterea a fost de 42%, atingând un număr total de peste 184.000 de investitori, în timp ce numărul de investitori din fondurile de obligațiuni și instrumentele cu venit fix a ajuns la aproape 279.000 de investitori. Legat de subscrierile nete trimestriale, deși față de trimestrul al doilea din 2024 s-a înregistrat o scădere, față de trimestrul al treilea al anului trecut, subscrierile nete sunt de patru ori mai mari, respectiv de 1,27 de miliarde de lei.
Despre investițiile în fonduri, Adrian Tănase, directorul general al BVB, a spus că în România, încă nu există acea cultură a investițiilor pe bursă, de aceea este important să se vorbească în spațiul public despre fonduri și despre investiții pe termen lung și cât mai diversificat.
“Noi recomandăm investiția pe termen lung, în portofoliu diversificat, fără nici o emoție. Poate că mulți ați avea o așteptare de câștig pe termen scurt dar nu avem cum să facem această recomandare. Noi recomandăm o strategie prin industria de fonduri deschise de investiți, la care are acces oricine, chiar și cei care nu au un background financiar. (…) Din păcate, nu avem această cultură a investiției la bursă. Sper să vă dați seama în timp ce înseamnă acest lucru. Eu mi-am dat seama că nu mi-am pus banii la lucru, după ce am pierdut 25 de ani din viața mea activă”, a spus directorul general al BVB.
”Corecțiile bursei sunt sănătoase, sunt parte din regula jocului”
Reprezentanții fondurilor de investiții prezenți la dezbatere au remarcat o maturizare a clienților în ceea ce privește investițiile și o mai bună înțelegere a pieței, aceasta fiind o consecință a educației financiare continue pe care AAF, BVB și alte instituții de profil o fac în ultimii ani, dar și a participării administratorilor de fonduri la întâlniri cu potențiali clienți și la dezbateri asemănătoare celei de la ASE, în care explică pe înțelesul tuturor beneficiile pe termen lung a investițiilor în fonduri.
Despre corecțiile recente ale Bursei de la București, ca urmare a unor factori internaționali, specialiștii din piață susțin că sunt normale și nu ar trebui să sperie pe nimeni, mai ales că erau de așteptat, după un 2023 și un început de 2024 cu performanțe extraordinare pe bursă.
În opinia lui Robert Burlan, director de investiții Raiffeisen Asset Management, tendinta corectiva a pietei, manifestata de la jumatatea anului, a fost una predictibila.
”Veneam după un an 2023 și un început de an 2024 foarte bune, cu o creștere a pieței mult peste dinamica economiei, fiind susținută de listarea Hidroelectrica și atragerea unui număr considerabil de investitori noi, însă această evoluție a condus la creșterea multiplilor de evaluare, iar apropierea perioadei electorale, precum și incertitudinile privind impactul măsurilor anticipate de ajustare fiscală, au generat o anumită rezervă în rândul investitorilor. În același timp, vedem deja o ajustare notabilă a pieței, chiar pronunțată la nivelul anumitor emitenți, fapt ce creează noi oportunități de cumpărare. După o lungă perioadă de creștere neîntreruptă, aș spune că această corecție este una sănătoasă, fiind parte din regulile jocului”, a afirmat Burlan.
Răzvan Pașol, director general Patria Asset Management, a explicat că în această perioadă, s-a observat un comportament interesant al investitorilor, în sensul în care, deși piața a înregistrat corecții, aceștia nu numai că nu și-au retras banii ci, mai mult, au profitat de prețurile în scădere ca să cumpere. ”Fondul nostru se adresează investitorilor care vizează o strategie de investiții pasivă. Ce face un investitor de acest tip? Cumpără acțiuni, indiferent dacă bursa scade sau crește, pentru că știe că aceste scăderi vor fi irelevante peste 5-10 ani. Avem foarte multi clienți de retail, cu dețineri mici sau medii, care continuă să cumpere și să investească, chiar și atunci când bursa scade. Aceasta este o strategie de investiții foarte simplă, dar care și-a arătat valoarea în timp: dacă investiția se face recurent, chiar dacă sumele sunt mici, pe o perioadă de 5-10 ani ea poate deveni foarte profitabila”, a explicat Pașol.
Participanții la dezbatere au apreciat că pentru piețele financiare, alegerile care urmează atât în România dar și alte economii puternice ale lumii, impactul va fi unul limitat pe termen scurt însă, pe termen lung, istoria a demonstrat că economiile revin pe creștere destul de rapid. ”Scrutinurile sunt ceva obișnuit, au loc din patru în patru ani sau din cinci în cinci ani. Ne interesează, ne facem anumite scenarii, punem în context tot ce se întâmplă și ne adaptăm. Realitatea momentului ne arată că trăim într-o lume din ce în ce mai nesigură și mai scumpă, suntem într-un context în care ne așteptăm ca dobânzile si inflatia să rămână mai ridicate comparativ cu media ultimei decade. Incertitudinile sunt prezente , iar noi trebuie să ne adaptăm și, indiferent de ce se întâmplă, să transformăm acest lucru într-o oportunitate”, este de părere Milan Prușan, Country Head Goldman Sachs Asset Management.
Administratorii de fonduri au încredere pe România
Specialiștii în fonduri de investiții au fost de acord că, anul viitor, România ar putea trece prin schimbări fiscale, majorări de taxe sau introducerea unora noi, pentru acoperirea deficitelor, care ar putea perturba pentru o perioadă piața financiară, dar într-un orizont de timp de 5-10 ani, urmările vor fi nesemnificative. ”Nu trebuie să ne lăsăm influențați de schimbările politice, poate va urma o săptămână, o lună de volatilitate, dar pe termen lung nu mai contează cine câștigă acum alegerile. Ce trebuie să ne intereseze este situația geopolitică, inflația, evoluția tehnologică – aceștia sunt factorii de luat în calcul în analiza investițiilor. Eu am încredere în România, bursa trece prin cea mai bună perioadă și exista semnale din structurile internaționale care afirma o crestere a activitatii la bursa de valori din Romania. Cred că cine vrea să investească are unde să o facă în România, iar acest lucru va da un imbold pieței și o va dezvolta”, a spus și Cătălin Burlacu, director de investiții la Certinvest.
Despre momentul de debut al unei investiții, sfatul administratorilor de fonduri pentru studenții de la ASE a fost acela de a începe cât mai curând, imediat ce încep să câștige bani, chiar dacă sumele vor fi mici la început. ”Îmi place ideea de investitor-întreprinzător, adică să ajungi să-ți gestionezi singur investițiile, după ce ai reușit să cunoști cum funcționează piața. Dar înainte de asta, aveți nevoie de îndrumare, de oameni care au pregătire în acest domeniu și care știu mult mai bine să privească lucrurile în ansamblu și să administreze banii. Pe măsură ce vă faceți un portofoliu, vă familiarizați cu fondurile, cu bursa și modul în care funcționează ele, puteți investi direct, puteți deveni investitori-întreprinzători. Important este să începeți, să vă setați un obiectiv și un orizont de timp cât mai lung. Chiar dacă, la început de carieră, când veți avea câștiguri mici, vi se va părea un sacrificiu să rupeți din ele și să investiți, dacă vă creați de acum disciplina și rigurozitatea de de a pune deoparte lunar, chiar și sume mici, veți vedea, în timp, că acestea vor începe să producă pasiv, iar satisfacțiile vor fi cu siguranță mai mari decât micile sacrificii pe care le faceți acum”, a explicat Roland Nagy, manager de portofoliu BT Asset Management.
Concluziile dezbaterii au fost că România este tot mai mult percepută ca o piață matură, unde se pot face investiții sigure, că românii au devenit și ei mai interesați și mai educați în privința investițiilor, au început să înțeleagă cum funcționează piețele financiare și să nu mai acționeze emoțional la fluctuațiile bursei, iar cele mai oportune investiții sunt cele recurente, pe termen lung și într-un portofoliu diversificat. Sfatul specialiștilor în asset management pentru tineri este să înceapă cât mai devreme să investească pentru că și investițiile mici vor genera câștiguri substanțiale într-un orizont de timp de 10-15 ani.