Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunţă închiderea sesiunii de primire a cererilor de finanţare pentru investiţii în infrastructura de irigaţii, ca urmare a epuizării fondurilor disponibile pentru această sesiune.
În sesiunea deschisă în 6 februarie, AFIR a primit online 306 cereri de finanţare în valoare totală de 300.609.581 de euro. Alocarea financiară aferentă acestei sesiuni a fost de 200 milioane de euro, iar plafonul de primire a solicitărilor de finanţare de 300 milioane de euro.
„Într-un interval de aproximativ 7 luni, AFIR a primit solicitări de finanţare de peste 300 de milioane de euro pentru realizarea investiţiilor în infrastructura secundară de irigaţii. Mi-aş fi dorit să avem o anvelopă financiară mai mare pentru acest sector extrem de important – irigaţiile. Am trecut de la o alocare de aproximativ 150 de milioane de euro în exerciţiul financiar 2007 – 2013, la o alocare totală de 440,98 de milioane de euro în această programare şi sper ca în exerciţiul viitor 2021 – 2027, să fim în măsură să majorăm această sumă. Interesul crescut al Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigat (OUAI) se datorează mai multor măsuri administrative pe care le-am aplicat împreună cu partenerii noştri instituţionali. Una dintre măsuri a fost extinderea suprafeţei vizată pentru aceste tipuri de investiţii de la 628.000 hectare la peste 1.800.000 hectare” a precizat Directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.
Sprijinul acordat prin submăsura 4.3, componenta infrastructură de irigaţii este 100% nerambursabil şi se ridică la maximum 1.000.000 de euro/ proiect. Finanţarea nerambursabilă se acordă pentru modernizarea infrastructurii secundare de irigaţii, a clădirilor aferente staţiilor de pompare de punere sub presiune, precum şi racordarea staţiilor la utilităţi, construcţia şi modernizarea bazinelor de colectare şi stocare a apei de irigat.
„O altă măsură importantă, solicitată de mult timp de beneficiarii noştri, a fost să permitem ca, în limita a 30% din valoarea proiectului, să poată fi achiziţionate echipamente de irigat, prevedere care a fost aplicată în această sesiune. Subliniez rolul important pe care l-au avut întâlnirile de lucru organizate înainte de lansarea sesiunii de depunere a cererilor de finanţare, precum şi experienţa dobândită anterior de către OUAI-uri şi de federaţiile acestora, astfel încât am putut să avem un feed-back real din partea celor care investesc în infrastructura secundară de irigaţii din ţara noastră” a menţionat Adrian CHESNOIU, directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.
În exerciţiul financiar 2014 – 2020, AFIR a primit 537 de solicitări de finanţare a infrastructurii secundare de irigaţii în valoare de 532,1 milioane de euro. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a încheiat 264 de contracte de finanţare cu reprezentanţii Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigat (OUAI), în valoare de 200,8 milioane de euro şi a efectuat până în prezent plăţi de 99,76 de milioane de euro.