Ștefan-Radu Oprea, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, a participat la Forumul de afaceri franco-român 2023, eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie a Franței în România (CCIFER) în perioada 03-04.07.2023.
Forumul își propune să fie o platformă care să faciliteze dialogul dintre mediul de afaceri din cele două țări, precum și între companii și autorități din România și Franța. În cadrul reuniunii s-a discutat despre provocările și oportunitățile de afaceri prin care trec Uniunea Europeană și România în această perioadă, pe fondul provocărilor legate de creșterea economică, securitate și protecția mediului.
„Forumul de Afaceri franco-român reprezintă o oportunitate excelentă de a construi punți de colaborare între mediile de afaceri, de a împărtăși idei și de a găsi soluții comune pentru provocările cu care ne confruntăm. Încurajez companiile prezente să se implice activ în discuții și să dezvolte parteneriate solide care să contribuie la prosperitatea ambelor țări. Viziunea mea asupra economiei românești este una simplă, bazată pe patriotismul economic. De aceea, încurajez dezvoltarea lanțurilor valorice și a industriei și sporirea producției în România, pentru toate companiile care activează în țară, indiferent de capital”, a precizat ministrul Oprea.
În cadrul evenimentului, demnitarul a avut o întrevedere bilaterală cu Oliver Becht, ministru delegat pe lângă Ministerul Europei și al Afacerilor Externe, însărcinat cu Comerțul Exterior, Atractivitatea și Prezența la nivel Internațional.
Această întâlnire a reprezentat o oportunitate de a explora noi dimensiuni sub umbrela parteneriatului strategic dintre cele două țări și un prilej de a discuta despre cooperarea industrială, energie și start-upuri. Astfel, ministrul român al economiei, antreprenoriatului și turismului a apreciat dezvoltarea unor proiecte comune, precum Dacia. De asemenea, acesta a adus în discuție nivelul balanței comerciale dintre cele două state, precum și noile acorduri comerciale ale Uniunii Europene, referindu-se la necesitatea susținerii reciproce și coordonării la nivel comunitar.
În egală măsură, cei doi demnitari au abordat și apreciat progresele înregistrate de România în cadrul procesului de integrare în OCDE, sprijinul Franței fiind unul foarte important în această direcție.
Cei doi miniștri au deschis lucrările sesiunii Suveranitatea economică europeană și parteneriatul franco-român, inclusă în cadrul programului Forumului. Discuțiile au reliefat faptul că sectoarele industrial și agroalimentar se află în centrul relației franco-române și al noii dinamici europene – recompunerea lanțurilor valorice din Europa, cu furnizori strategici, dezvoltarea cercetării și inovării, orientarea către crearea de valoare adăugată, prin integrarea imperativelor ecologice și economice, sunt preocupările pe care politicile publice și strategiile de afaceri le împărtășesc astăzi.
Relațiile bilaterale dintre cele două țări se situează la un nivel foarte bun, Franța este cel de-al treilea investitor străin din țara noastră, al treilea importator și a șasea piață la export. Mai mult decât atât, pe teritoriul României activează 4.200 de companii cu capital majoritar francez care creează 125.000 de locuri de muncă, element care ne încurajează să explorăm noi oportunități cu avantaje reciproce.
„Suveranitatea economică europeană și parteneriatul franco-român reprezintă o temă esențială în contextul actual. Suntem conștienți de importanța consolidării suveranității economice a Europei și de necesitatea unei cooperări solide între Franța și România. Ne dorim să dezvoltăm parteneriate și să utilizăm resursele noastre complementare pentru a crea un mediu propice pentru investiții și pentru a stimula creșterea economică durabilă”, a conchis Ștefan-Radu Oprea, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului.