Fostul premier Adrian Năstase și foștii președinți Traian Băsescu și Ion Iliescu au fost audiați în urmă cu câteva săptămâni în dosarul închisorilor secrete CIA în România, deschis în 2012. Pe parcursul anchetei au mai fost audiați Marius Petrescu, președintele Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), și Ioan Talpeş, fost consilier prezidenţial.
Deși autoritățile române au negat în repetate rânduri existența unei închisori secrete a CIA în România, Ion Iliescu recunoștea în 2015 într-un interviu acordat pentru „Der Spiegel” că a aprobat o cerere pentru un „black site” în perioada 2002-2003, relatează Associated Press. Potrivit jurnaliștilor de la Associated Press, în România ar fi existat două „black sites” ale CIA, la o bază aeriană în apropierea portului Constanța de la Marea Neagră și una în București.
Ion Iliescu a scris, luni, 30 iulie, pe blogul său, că este „neplăcut surprins de modul în care se reflectă şi mai ales se comentează” afirmaţiile făcute de el într-un interviu acordat publicaţiei germane ”Der Spiegel”, scrie agenția Mediafax.
„Vreau să fiu cât se poate de clar: nu am confirmat în niciun fel existenţa unei închisori ilegale a CIA pe teritoriul României, închisoare în care s-ar fi aplicat tehnici ilegale de interogare, cum ar fi tortura. Am precizat la fel de clar că, dacă aş fi ştiut ce destinaţie are facilitatea solicitată de partea americană, aş fi luat, cu siguranţă, o altă decizie. Ştiind ceea ce aprobasem – acordarea unui sediu pentru reprezentanţa CIA în România – justifică faptul că, în toţi aceşti ani, am negat existenţa unei închisori CIA pe teritoriul României. Resping cu toată hotărârea interpretarea acestui gest – firesc între parteneri şi aliaţi – drept o formă de a «mitui» partea americană, pentru ca România să fie primită în NATO. Aprobarea a fost dată, din câte ştiu, după ce la Praga, la summitul NATO, în noiembrie 2002, s-a luat decizia admiterii ţării noastre în Alianţa Nord-Atlantică. Admiterea în NATO este rezultatul firesc al reformelor politice şi militare operate după 1989 şi a avut un şir de costuri, pe care le-am acceptat, pentru că beneficiile apartenenţei noastre la NATO întrec cu mult costurile. Iar acum vedem cu adevărat că atunci am făcut o alegere corectă, care ne asigură securitatea, într-un context internaţional complicat şi extrem de periculos”, a scris fostul şef al statului.
„Ne-am asumat nişte angajamente, care nu sunt nici ale mele, nici ale lui Traian Băsescu sau ale noului preşedinte, Klaus Iohannis. Sunt ale României, sunt în logica servirii intereselor României. Revin şi spun: pentru toate există un cost. SUA şi-au asumat lupta împotriva terorismului. Această luptă a avut şi are nişte costuri, umane şi materiale. Costuri pe care le-am cunoscut şi noi, în angajamentul nostru în Irak şi Afganistan. Nu trebuia să ni le asumăm? Nu trebuia să respectăm regulile stabilite prin tratatele la care suntem parte?”, a mai adăugat acesta.
În timpul administrației Bush, în spațiul public au apărut informații că în mai multe state europene, printre care și România, Polonia, Marea Britanie, Germania ar fi existat închisori ale CIA, retateaza DCnews.
Un articol publicat de cotidianul britanic ,,The Independent” în decembrie 2011 relatează că închisoarea din România făcea parte dintr-o rețea de așa-numite „black sites” (site-uri negre) pe care CIA le gestiona și controla în străinătate. Potrivit unor foști oficiali americani, închisoarea din România (nume de cod „Britelite”) a fost deschisă în 2003, după ce CIA a decis să golească „black site-ul” din Polonia, mai relatează sursă citată. Toate închisorile au fost închise până în mai 2006, iar programul de detenție și interogare al CIA s-a încheiat în 2009.