De fapt, este vorba de o validare parțială. ”Înțelepții” Consiliului Constituțional au respins șase dispoziții prevăzute de reforma pensiilor concepută de președintele țării și guvern. Pentru rest, în linii mari și mai ales prevederea referitoare la prelungirea vârstei de pensionare la 64 ani – esența proiectului – textul a rămas în forma decisă de guvern. Ideea organizării unui referendum propusă de forțele de stânga a fost și ea respinsă.
De subliniat faptul – evidențiat în comentariile presei franceze – că președintele Emmanuel Macron a promulgat noua lege a pensiilor în ciuda apelurilor sindicatelor să temporizeze o astfel de decizie. Ea figurează totuși, sâmbătă, 15 aprilie 2023, în Jurnalul oficial al Franței. După anunțarea deciziei Consiliului Constituțional, vineri, sindicatele au cerut insistent președintelui Macron să solicite să nu se promulge legea. Laurent Berger, liderul sindicatului CFDT, i-a cerut președintelui ”o amânare de decență”. Cererea respectivă a rămas literă moartă și sâmbătă dimineață legea se afla în Jurnalul oficial. Între a temporiza și a continua pe calea sa de până acum, Emmanuel Macron a optat pentru a doua opțiune. Domnia sa urmează să facă o declarație la începutul săptămânii viitoare, spun surse apropiate Executivului francez. În prealabil, luni va reuni la Elysée cadrele majorității sale.
Reacțiile nu s-au lăsat așteptate
Încă de vineri seară, după anunțarea deciziei Consiliului Constituțional, în toate marile orașe ale Franței, începând cu Parisul și Strasbourgul, au avut loc adunări spontane și manifestații ce au degenerat în grave incidente cu forțele de ordine. Mulțimea strânsă în fața primăriei din Paris a primit decizia Consiliului Constituțional cu huiduieli la adresa guvernului. Din nou, pe străzile capitalei, precum și în alte mari orașe ale Franței au fost ridicate baraje cu incendii ale pubelelor și ale mobilierului stradal, au fost aruncate pietre și alte obiecte contra forțelor de ordine. Sindicaliștilor li s-au alăturat în permanență tinerii studenți și chiar liceeni. Încă de joia trecută, Intersindicala a anunțat că, indiferent de răspunsul Consiliului Constituțional, dacă vârsta de pensionare se menține la 64 de ani, mobilizarea și protestele vor continua, programând pentru ziua de 1 Mai o acțiune de amploare fără precedent.
”Lupta continuă”, a anunțat Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului La France insoumise (Stânga dură), subliniind în reacția sa că ”Înțelepții” Consiliului Constituțional se arată ”mai atenți la nevoile monarhiei prezidențiale decât la cele ale poporului”. Marine Le Pen, din partea formațiunii de extremă dreapta Rassemblement National, avertizează că ”soarta politică a reformei pensiilor nu este pecetluită”.”Suntem într-un impas democratic”, estimează Marine Todelier, lidera partidului Europe ecologie-Les Verts. ”Reforma este legală, spune ea, dar mai mult ca niciodată nelegitimă”… ”Este o decepție, nu o predare”, a spus la rândul său Olivier Faure, liderul Partidului Socialist. Doar Republicanii, Dreapta condusă de Eric Ciotti au lansat un apel către ”toate forțele politice franceze să accepte decizia Înțelepților”.
La noi varsta de pensionare la barbati este de 65 de ani si nu a protestat nimeni in strada.
La femei varsta de pensionare e in urcare si va ajung la 63 de ani in 2030.