Federația Comerțului și Distribuției, împreună cu Consiliul național al centrelor comerciale, cifrează pierderile comercianților francezi la 2 miliarde de euro.
Mulți comercianți au fost nevoiți să-și închidă magazinele în sâmbetele din luna decembrie pentru a se apăra în fața distrugerilor provocate de elemente violente strecurate în rândul manifestanților mișcării «Vestele galbene», ieșiți în stradă pentru a protesta împotriva creșterii prețului carburanților și a scăderii, în general, a puterii de cumpărare a populației.
Mișcarea «Vestele galbene» a penalizat foarte serios comerțul, un subiect mult comentat în emisiunile economice ale posturilor de televiziune franceze și în presa cu specific economic, între care și «Les Echos». Încă de la prima sâmbătă de manifestații, în 17 noiembrie, miile de blocaje la intersecții ale autostrăzilor și drumurilor naționale, precum și la intrări în centrele comerciale au oprit intrarea consumatorilor și libera circulație a transportatorilor de mărfuri. Potrivit unui calcul, acțiunea din 17 noiembrie a redus cifra de afaceri a hipermarketurilor în medie cu 35%. După 17 noiembrie, comerțul ajunsese deja în pragul stării de alertă. O lună mai târziu, în 18 decembrie, încasările comercianţilor erau mai scăzute, din cauza manifestațiilor, cu încă 10%. Funcționarea mai multor antrepozite a fost întreruptă parțial, împiedicând aprovizionarea cu mărfuri a mai multor zeci de magazine din sudul țării. La Paris, marile magazine de pe bulevardul Haussmann au fost nevoite să rămână închise, la cererea prefecturii, în 8 decembrie, lună importantă din preajma Crăciunului pentru cifra de afaceri. La Galeriile Lafayette, au precizat patronii, o sâmbătă din luna decembrie fără vânzări înseamnă pierderi de 5 milioane de euro. Pierre Pellarey, directorul lanțului de magazine de lux Printemps, a declarat că pierderile înregistrate la vânzări sunt de 10% raportat la cifra de afaceri anuală de un miliard euro. În general, perturbările cauzate de manifestațiile «Vestelor galbene» au diminuat vânzările cu cel puțin 20%, chiar dacă în alte zile ale săptămânii, plus duminică, s-a mai recuperat câte ceva. Sunt așteptate evaluările finale ale pierderilor înregistrate de comercianții din Paris, mai ales în domeniul turismului. Agențiile de turism au anunțat că rezervările provenite din străinătate s-au redus cu un sfert față de perioadele obișnuite ale sărbătorilor de sfârșit de an. Nu mai sunt rezervări, ca de obicei, nici pentru luna ianuarie.
Pierderi de două miliarde
La un calcul global, Federația Comerțului și Distribuției și Consiliul național al centrelor comerciale cifrează pierderile comercianților la 2 miliarde de euro raportat la 450 miliarde cât este cifra de afaceri anuală a comerțului cu amănuntul francez. Auchan, de pildă, anunță pierderi de 150 milioane euro, grupul Casio – de 30 milioane, iar Fnac Darty – de 17 milioane euro. Pierderi ceva mai reduse au suferit lanțurile de magazine amplasate la periferia capitalei.