În viața de zi cu zi întâmpinăm diverse situații neplăcute, precum inevitabilele pene de curent, locuri care nu beneficiază de furnizarea electricității sau pur și simplu, dorim suplimentarea sursei de curent electric.
Fie că este necesar în propria gospodărie, pentru zilele de relaxare în natură, într-un camping, pentru buna desfășurare a unui concert în aer liber sau într-o situație de avarie, Hornbach.ro oferă generatorul de curent ideal nevoilor tale, ce va fi întotdeauna un real ajutor.
Care este principiul de funcționare a unui generator de curent electric?
Ei bine, fizica își face din nou prezența. Generatorul arde combustibilul pentru a furniza energie mecanică, apoi o transformă în energie electrică. Pe lângă generatorul clasic ce folosește combustibil pentru a funcționa, mai există și generatoarele solare care furnizează energie electrică prin încărcarea cu energie solară, printr-un mod mai ecologic.
Fiind o investiție ideală pe termen lung, alegerea generatorului de curent trebuie efectuată în funcție de caracteristicile acestuia, dar și de necesități
Generatoare în funcție de combustibilul utilizat:
• generator de curent pe benzină – funcționează prin injectarea simultană a aerului și a combustibilului în cilindri, având nevoie doar de o scânteie pentru aprindere;
• generator de curent diesel – funcționează cu aprindere prin compresie, aprinzând combustibilul prin încălzirea acestuia, peste temperatura de autoaprindere;
• generator de curent cu gaz propan lichid – precum la cel pe benzină, acesta funcționează tot prin injectarea amestecului de combustibil și aer în cilindri, unde bujia aprinde amestecul.
Motoarele electrice folosite pentru generatoare:
• motoare electrice monofazate (între 0.12 kW si 2.4 kW);
• motoare electrice trifazate (până la 18.5 kW).
Un generator electric poate produce curent monofazat sau trifazat, având în dotare un motor cu o putere ce variază de la 2 la 12 CP.
Care sunt componentele ce alcătuiesc un generator de curent electric?
• Motorul – alimentat constant cu combustibil. Conține un rezervor și un filtru de combustibil.
• Regulatorul de tensiune – este utilizat pentru obținerea și menținerea tensiunii normale, atunci când este furnizată energia electrică.
• Sistemul de răcire – util pentru prevenirea supraîncălzirii pieselor din generator în timpul funcționării. Așadar, sistemul de răcire al generatoarelor de dimensiuni mici folosește aer, iar cel al generatoarelor cu dimensiuni mai mari, folosește apa.
• Sistemul de evacuare – în urma arderii combustibilului, acest sistem este folosit în eliminarea gazelor fierbinți.
• Filtre, convertoare catalitice sau colectoare de praf – aceste piese sunt opționale, însă foarte utile pentru curățarea gazelor de evacuare.
• Sistemul de ulei – utilizat pentru lubrifiere.
• Alte componente – baterie pentru aprindere, panoul de control, cadrul pe care sunt montate componentele, mâner.
Pentru a avea un flux continuu, fără întreruperi de energie electrică și pentru a deține în permanență siguranța că șantierul va fi alimentat, un concert în aer liber va decurge conform programului, că în interiorul gospodăriei nu vom mai duce grija penelor de curent sau pentru ca activitățile în cadrul natural, precum camparea, se vor desfășura în condiții optime, generatorul de curent electric este soluția cea mai eficientă pentru un timp îndelungat.