Mii de manifestanți adunați joi seară în fața parlamentului din Tbilisi au protestat față de invitarea unui deputat rus, Serghei Gavrilov, să ia cuvântul în Adunarea națională georgiană cu prilejul unei reuniuni internaționale religioase. Atmosfera în jurul clădirii parlamentului, relatează RFI, a fost extrem de tensionată, forțele de ordine intervenind cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Au avut loc, spune corespondentul Reuters, citat de RFI, adevărate lupte între manifestanți și poliție, soldate cu 240 de răniți.
Președintele parlamentului georgian, Irakli Kobakhidze, și-a anunțat vineri, 21 iunie, a doua zi după incidentele dintre miile de manifestanți și forțele de ordine, demisia. Membru al partidului la putere, «Visul georgian», Irakli Kobakhidze a declarat că și-a prezentat demisia ca semn de mare responsabilitate, și nu pentru a face o concesie opoziției.
10.000 de manifestanți
Circa 10.000 de manifestanți s-au reunit joi seară în fața parlamentului Georgiei pentru a protesta împotriva unui discurs rostit de la tribuna președintelui parlamentului georgian de către un deputat reprezentând Partidul Comunist rus, Serghei Gavrilov. Prezența sa în hemiciclul parlamentar, în cadrul unei reuniuni internaționale consacrate Ortodoxiei, a șocat cetățenii Georgiei, țară unde mulți consideră Rusia drept putere ocupantă a unei părți a teritoriului georgian. Corespondenți de presă prezenți la fața locului au relatat că incidentele între manifestanți și poliție au fost extrem de violente, soldându-se cu 240 de răniți (160 de manifestanți și 80 de polițiști). Mai multe mii de georgieni s-au reunit din nou, vineri, pentru a cere plecarea autorităților care au permis deputatului rus să se exprime de la tribuna președintelui parlamentului georgian.
Violențele de la Tbilisi reflectă, în opinia comentatorilor politici locali, citați de RFI, relațiile tensionate existente între Rusia și Georgia la 30 de ani de la prăbușirea URSS și la zece ani după «războiul fulger» dintre cele două țări, încheiat cu ocuparea de facto de către Rusia a două regiuni georgiene. «Această revoltă a cetățenilor georgieni era previzibilă pentru autorități», spune, într-o analiză a situației din aceste zile de la Tbilisi, Tornike Gordadze, fost ministru pentru integrarea europeană a Georgiei. «Suntem la zece ani de la războiul din 2008, în urma căruia Rusia a ocupat două regiuni ale acestei țări și a expulzat zeci de mii de persoane din locuințele lor. De câțiva ani a devenit vizibilă influenţa crescândă a Rusiei în Georgia, îndeosebi asupra guvernului georgian».