Guvernul României ar putea adopta, în luna mai, o amnistie fiscală, care să includă ștergerea penalităților și dobânzilor datorate, precum și eșalonarea datoriei de bază, potrivit hotnews.ro.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a declarat, joi, că Executivul de la Palatul Victoria este interesat să dea „o șansă în principal marilor companii publice”, dar chiar și așa mecanismul se va aplica și companiilor private.
„Restructurarea aceasta financiară este o măsură pe care o avem la nivel de Guvern în atenţie. Eu îmi doresc foarte mult ca luna mai să fie luna în care să venim, ca echipă guvernamentală, cu un pachet de măsuri pentru mediul privat, pachet care să cuprindă, printre altele, şi această măsură de restructurare financiară”, a spus Teodorovici, citat de agenția Agerpres.
În acest context, demnitarul a avertizat că cei despre care se dovedește că nu şi-au plătit în acest an datoriile la stat nu vor putea beneficia de o astfel de măsură.
Așadar, Eugen Teodorovici consideră că restructurarea financiară ar fi o şansă în special pentru marile companii de stat.
„Pe noi ne interesează să dăm o şansă în principal marilor companii publice, pentru că acestea, în anii care urmează, nu mai pot fi susţinute de către stat aşa, pe diverse căi. Comisia Europeană, ştiţi foarte bine, spune foarte clar: domnule, este ajutor de stat ilegal, trebuie să recuperezi. Şi atunci, peste un an, doi, trei, cinci sau aşa mai departe, este acest risc ca aceste companii să poată fi închise. Şi atunci, dacă suntem un Guvern responsabil, cum spun eu că suntem şi marea parte a românilor spune acest lucru, trebuie să acţionăm în acest fel”, a afirmat ministrul.
Potrivit lui Teodorovici, această amnistie fiscală ar urma să includă ştergerea penalităţilor şi dobânzilor datorate şi eşalonarea datoriei de bază în aşa fel încât tranşele de rambursare să nu afecteze dezvoltarea economică a companiei, iar „compania să nu aibă presiunea plăţii către stat”. Ministrul a dat asigurări că acelaşi mecanism se va aplica şi companiilor private.
Eugen Teodorovici a mai declarat că, din pachetul de măsuri pe care urmează să îl anunţe luna viitoare, mai fac parte unele legate de capitalul negativ pentru companii şi de facilităţi acordate societăţilor care îşi plătesc la timp dările către stat, scrie hotnews.ro.
Astfel, rămâne întrebarea: companiile care au plătit corect taxele și impozitele sau companiile care au plătit penalități și dobânzi pentru întârziere, care au dus la dublarea sumelor – ce trebuie să înțeleagă, că au fost prostiți de Statul român?