Programele guvernamentale „Investeşte în tine” şi „Sprijin pentru industria cinematografică” au ajuns în etapa de aplicare
Palatul Victoria a găzduit, astăzi, ceremonia de lansare a programelor guvernamentale „Investeşte în tine” şi „Sprijin pentru industria cinematografică”, eveniment la care a participat prim-ministrul Viorica Dăncilă.
Cu acest prilej, au fost semnate documentele de garantare şi de plată destinate derulării Programului „Investeşte în tine” şi a fost deschisă sesiunea de aplicaţii pentru obţinerea finanţării producţiilor cinematografice.
„Implementarea acestor programe va avea beneficii atât economice, cât şi sociale: crearea de locuri de muncă mai bine plătite şi atragerea de proiecte de investiţii cu valoare adăugată mare”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, subliniind potenţialul acestor două programe guvernamentale de a consolida România ca o destinaţie atractivă pentru mediul de afaceri.
Lansarea programului „Investeşte în tine” şi semnarea documentelor necesare derulării lui reprezintă o perspectivă deschisă tinerilor şi persoanelor de vârstă activă de a-şi asigura finanţarea pentru îmbunătăţirea pregătirii profesionale sau pentru acces la diferite servicii de sănătate şi activităţi sportive.
Începând cu data de 15 octombrie, toţi cei interesaţi vor putea contracta în acest scop credite cu dobândă suportată de la bugetul de stat, iar pentru creditele anii de studiu vor reprezenta perioada de graţie pentru acest tip de finanţare.
Începând cu 15 octombrie, tinerii între 16 şi 26 de ani pot contracta în acest scop credite de până la 40.000 de lei, iar persoanele între 26 şi 55 de ani pot lua credite de până la 35.000 de lei. Dacă cel care apelează la acest instrument de creditare este angajat, poate beneficia încă 20.000 de lei.
Prin cel de-al doilea program guvernamental ajuns astăzi în etapa de aplicare, „Sprijin pentru industria cinematografică”, producătorii de film pot aplica pentru obţinerea unor finanţări garantate de stat, pentru producţii cinematografice româneşti şi străine realizate pe teritoriul României. Aplicaţiile pot fi depuse începând cu data de 12 octombrie.
Cu un buget alocat de 50 de milioane de euro anual, acest program guvernamental, gândit după un model care s-a dovedit de succes pentru industria cinematografică americană, se anunţă a fi cea mai atractivă schemă de ajutor de stat din Europa pentru cinematografie.
Prin încurajarea iniţiativei private în domeniul cinematografiei şi a producţiei de filme realizate pe teritoriul României, programul va contribui deopotrivă la promovarea României ca destinaţie turistică şi promovarea valorilor, istoriei şi tradiţiilor româneşti pe plan internaţional, inclusiv în contextul Anului Centenar.
Producătorii de film pot aplica, începând de mâine, pentru obţinerea unor finanţări garantate de stat, pentru producţii româneşti şi străine, realizate în ţara noastră. Proiectele vor fi selectate de către o comisie de profesionişti români şi străini din care fac parte: Dan Piţa, regizor şi scenarist, Adrian Titieni, actor, profesor universitar doctor, preşedinte onorific UNATC, Kevin Dillon, actor, Sterian Alexandru, doctor în cinematografie, şi Stan McCoy, preşedintele Motion Picture Association of America (MPAA).
Producţiile cinematografice care vor fi selectate în program vor beneficia de ajutor de stat între 100.000 de euro şi 10 milioane de euro, bani din care se va putea acoperi până la 45% din cheltuielile eligibile pentru producţia de filme realizate în România şi care promovează ţara noastră, respectiv de până la 35% din totalul cheltuielilor eligibile pentru dezvoltarea proiectelor de film şi producţie de film în România.
Guvernul va finanta industria cinematografica cu 10 milioane de euro
Lăsați un comentariu