Hades este zeul grec al Infernului și trăia în împărăția subterană a celor morți, pe care o conducea împreună cu soția sa, Persefona. El nu este considerat în mod tradițional un zeu al Olimpului, deoarece nu stătea pe muntele Olimp, ci în tărâmul morților.
Reputația sa era de temut chiar și printre cei mai curajoși eroi eleni din acele vremuri. Potrivit legendei, Hades era primul născut al cuplului Cronos – Rhea. În momentul în care a fost eliberat de Zeus, Hades a primit cadou o cască prin intermediul căreia se făcea nevăzut. La împărțirea făcută cu frații săi, Hades a primit Lumea de Dincolo și a devenit stăpânul sufletelor celor morți.
Domnea peste un tărâm de coșmar, în care se aflau râuri negre și mlaștini. Era un univers sumbru, în care la intrare se afla Charon, al cărui rol era să îi ajute pe cei trecuți în neființă să treacă prin râul Styx, care despărțea cele două lumi. Hades, în schimb, era mai degrabă un paznic al lumii de dincolo. El trebuia să protejeze bariera dintre muritori și sufletele celor decedați, care încercau să revină în lumea celor vii.
Hades conducea cu mână de fier. Oricine încerca să intre sau să iasă din infern fără să aibă dreptul era sfârtecat de Kerberos, o creatură mitologică înfricoșătoare. Kerberos e descris ca un câine uriaș cu trei capete, extrem de violent.
Înmormântările aveau o importanță aparte pentru grecii din acele vremuri. Pentru a se asigura că sufletele celor decedați ajung unde trebuie, în gura acestora se punea un bănuț de aur. Acesta era considerat un tribut plătit lui Charon, pentru că altfel sufletul nu ar fi pătruns în infern și nu ar fi beneficiat de judecata de apoi. În cazul în care o persoană decedată nu avea un bănuț de aur în gură, se spune că sufletul rămânea pe Pământ și trăia sub forma unei fantasme.
Hades avea o reputație de temut
Hades este descris ca fiind o figură misterioasă și întunecată. Inspira teroare în rândul semenilor săi și ai muritorilor. Totuși, el nu e portretizat la fel de des în operele de artă cum sunt ceilalți zei din acele vremuri. Numele său apare doar trecător în filme precum Clash of the Titans (2010) și Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief (2010).
În schimb, Hades nu este ignorat de producătorii de jocuri de cazino online, care alocă un spațiu generos pentru producțiile inspirate din mitologia greacă. Zeii din acele vremuri au contribuit la lansarea unor jocuri de succes, iar Hades nu face rabat. Este un personaj principal în producții ca Hades River of Souls (Relax Gaming), Hades (Yggdrasil) și Haul of Hades (Novomatic). În toate aceste producții este prezentat, la fel ca în legendă, drept un personaj întunecat, dar valoros ca și simbol.
Și, cum multe legende despre zeii din mitologia greacă au în prim plan și povești de dragoste, și despre Hades există una. Se spune că singura femeie care l-a convins să părăsească tărâmul întunecat a fost Persefona, fiica zeiței Demetra. Povestea a început în momentul în care Persefona se afla sub aripa protectoare a mamei sale. Ea a fost zărită într-o gradină de Hades, care și-a dorit să o aducă doar pentru el. A răpit-o pe zeiță, iar apoi cei doi s-au căsătorit. Ajunsă în lumea de dincolo, Persefona a devenit regina lui Hades și cei doi au domnit peste acest tărâm întunecat.
Fiecare avea însă o personalitate diferită, motiv pentru care Persefona, cu blândețea caracteristică, arăta adesea milă față de cei care îl înfuriau sau supărau pe soțul ei.