Revoltele au cuprins Marea Britanie în ultimele zile iar autoritățile se tem de mai multe izbucniri de violență de extremă-dreapta, anti-imigrație, săptămâna aceasta, lăsând noul guvern britanic să se străduiască să controleze cea mai gravă tulburare din ultimul deceniu.
Violențele puse la cale de grupuri anti-imigrație în Marea Britanie
Ofițerii de poliție au fost răniți în Plymouth luni seară, în timp ce mulțimile furioase au coborât în orașul de coastă din sud-vestul Angliei, potrivit CNN.
Mulțimi de agitatori de extremă dreapta au incendiat hotelurile care găzduiau solicitanți de azil în weekend în două orașe, lăsându-i pe cei din interior prinși și îngroziți, în timp ce mulțimile de revoltă din alte orașe au deteriorat clădiri publice și s-au ciocnit cu poliția, aruncând obiecte spre polițiști și deteriorând vehiculele.
Middlesbrough, Anglia, a fost unul dintre numeroasele orașe din Marea Britanie care s-a confruntat duminică cu revolte anti-imigrație.
Protestele au izbucnit pentru prima dată la sfârșitul lunii trecute, după ce o campanie de dezinformare împotriva imigranților a stârnit indignarea din cauza unui atac cu înjunghiere care a dus la moartea a trei copii în Southport, nordul Angliei.
Serviciul de Procuratură al Coroanei din Regatul Unit a declarat marți că procurorii au acuzat deja aproximativ 100 de persoane pentru tulburările violente.
Prim-ministrul Keir Starmer a prezidat luni dimineața prima sa sesiune COBRA – o întâlnire de urgență a agențiilor naționale și a ramurilor guvernamentale – pentru a discuta răspunsul la tulburare, iar Downing Street a spus că va găzdui o alta marți seara.
Revoltele sunt prima criză pentru Starmer, care a devenit liderul Marii Britanii în urmă cu o lună, după ce Partidul său Laburist i-a înlăturat pe conservatori la alegerile generale. Următorii pași ai săi vor fi urmăriți îndeaproape de parlamentari și de public.
Pe tot parcursul zilei de vineri, sâmbătă și duminică, protestatari violenți s-au adunat în orașele și centrele orașelor din Marea Britanie, mulți dintre ei aparent intenționați să se ciocnească cu poliția și să facă ravagii.
Adunările au început aparent ca marșuri anti-imigrație, organizate pe platforme de socializare precum X și pe grupuri WhatsApp și Telegram. Au devenit rapid dezordonați și violenți.
Protestatarii au incendiat două hoteluri Holiday Inn, în orașul Rotherham, în nordul Angliei, și în Tamworth, în Midlands, în centrul Angliei, despre care se crede că ar fi locuințe solicitanți de azil care așteptau o decizie cu privire la cererile lor.
Hotelul Rotherham la acea vreme era „plin de rezidenți și personal îngroziți”, potrivit unei declarații a șefului adjunct al poliției din South Yorkshire, Lindsey Butterfield.
Violențe au avut loc și în Sunderland, Middlesbrough, Stoke-on-Trent și în alte câteva orașe, mai ales în Midlands și nordul Angliei. Ministerul de Interne a declarat duminică că moscheilor din Regatul Unit li se oferă „o protecție mai mare cu o nouă securitate de urgență”.
Razboi civil in Anglia, Franta, SUA😝😝😝. Pai daca nenorocitii de colonialusti nu mai au de unde jefui, vpr trai ca ramele