Iarna si-a intrat pe deplin in drepturi, cu temperaturi scazute, ce nici pe timp de zi nu depasesc des 0 grade. Si daca, atunci cand iesi din casa, te imbraci cu straturi groase de haine, odata ajuns inapoi la adapost, abia astepti sa te destinzi la caldura, avand mainile si picioarele infrigurate.
Asadar, incalzirea locuintei este esentiala pentru confortul tau din timpul iernii, insa aceasta ocupa pana la 70% din totalul de energie consumata, ceea ce se resimte considerabil si la cheltuieli.
In continuare, afla cateva sfaturi de care sa tii cont, in asa fel incat nu doar sa te bucuri de un camin calduros, dar sa-ti si reduci semnificativ costurile:
Foloseste draperiile
Odata ce soarele a rasarit, trage draperiile si permite sa intre cat mai multa lumina in casa. Chiar si in zilele reci de iarna, puterea calorica a soarelui incalzeste interiorul locuintei, asadar inainte de a pleca, elibereaza ferestrele si lasa soarele sa patrunda in toate incaperile.
Soarele cu dinti parca nu mai e atat de necrutator atunci cand isi disperseaza lumina placuta in toate coltisoarele caminului tau.
Daca, in timpul zilei, se recomanda sa tii draperiile trase pentru a lasa lumina soarelui sa intre in casa, pe timpul noptii, este bine ca ele sa fie trase, si nu doar pentru a nu te trezi odata cu rasaritul, ci si pentru ca acestea au rolul de a mentine temperatura optima si constanta in interior.
Instaleaza un termostat programabil
Centrala termica, prezenta in mai in toate locuintele noi, ofera multe avantaje pe parcursul lunilor friguroase de iarna, dintre care cele mai semnificative sunt costurile reduse si controlul pe care il ai in reglarea temperaturii si setarea intervalelor de functionare.
Un termostat reglabil iti permite sa faci setari manuale in avans, in asa fel incat, chiar daca nu esti acasa pe parcursul zilei sau esti plecat in vacanta, centrala sa functioneze in anumite conditii prestabilite. Intra pe Caloreshop si studiaza oferta de termostate disponibile.
Ce poate fi mai placut decat sa ajungi seara acasa, in locuinta deja incalzita? Acest lucru este posibil daca setezi termostatul sa se activeze cu o jumatate de ora inainte de a ajunge acasa. De asemenea, acesta te ajuta sa ai un control si asupra cheltuielilor, evitand consumul inutil atunci cand in imobil este deja suficient de cald.
O alta dotare utila pentru centrala termica este UPS-ul. Acesta este, dupa cum ii spune si numele, o sursa neintrerupta de curent, care salveaza centrala si restul electrocasnicelor din casa de socul brusc al unei pane de curent si le sustine functionarea inca o buna perioada de timp. Afla de aici cum sa alegi un UPS pentru centrala potrivit in functie de specificatiile sale tehnice si de investitia pe care esti dispus sa o faci.
Muta canapeaua de langa sursa de caldura
Contrar intuitiei, a indeparta canapeaua sau fotoliile masive de langa sursa de incalzire, fie ea un calorifer, fie un radiator, o aeroterma etc., ajuta la dispersarea unifroma a caldurii in locuinta.
Materialul gros al canapelelor absoarbe o cantitate foarte mare de caldura, asa ca aceasta blocheaza raspandirea aerului cald in toata incaperea. Acelasi principiu se aplica si draperiilor groase, a paturilor si a hainelor puse la uscat. Incearca, asadar, pe cat posibil, sa mentii spatiul liber si aerisit in jurul sistemelor ce te ajuta sa ai un climat perfect.
Nu in ultimul rand, e important ca si tu sa te imbraci corespunzator sezonului rece, si nu doar atunci cand iesi afara, ci si in casa. In loc sa incalzesti interiorul la peste 20 de grade, alege sa iei un pulover peste tricou si sa mentii in casa o temperatura rezonabila, care sa nu-ti bulverseze organsimul ce tocmai a apucat sa se obisnuiasca cu minusul de grade de afara.
Asadar, creeaza-ti in locuinta un ambient placut si cald, insa pastreaza un echilibru intre temperatura de afara si cea din interior si alege sa te incalzesti si cu haine, cu cearsafuri si paturii mai groase, cu un ceai aromat sau o ciocolata calda si cremoasa.