Când a fost ultima dată când te-ai bucurat de un somn odihnitor, fără întreruperi? De multe ori, ne dăm seama că nu avem parte de nopți prea liniștite în momentul în care ajungem în pragul epuizării. Poate ar fi timpul să îți analizezi somnul și obiceiurile pe care le ai înainte de somn, iar pe cele nocive să le înlocuiești cu unele sănătoase, precum cele de mai jos:
Menține o rutină regulată de somn
Rutinele joacă un rol semnificativ în menținerea sănătății, iar în cazul somnului, un program regulat ajută la stabilirea unui ritm circadian sănătos. Specialiștii recomandă să te culci și să trezești în fiecare zi în același interval de timp, inclusiv în zilele de weekend.
Creează un mediu de dormit confortabil
Asigură-te că dormitorul este un mediu potrivit pentru somn, de la confortul oferit de pat, la lumină, zgomot și temperatură. Nu ezita să schimbi salteaua dacă aceasta este prea veche și nu îți mai susține corect corpul – te poți orienta către o saltea de pat 160×200 sau 180×200 din spumă de memorie, care te ajută să te odihnești corespunzător. Alege lenjerii de pat din materiale naturale și o pernă ortopedică care să îți susțină corect gâtul.
Limitează timpul petrecut pe telefon înainte de somn
Știm că anumite saltele pentru pat te îndeamnă la relaxare și la stat prelungit cu ochii în telefon sau tabletă, însă ar fi bine să înlocuiești acest obicei cu unul mult mai sănătos, care facilitează adormirea. Poți încerca să citești câteva pagini dintr-o carte când te așezi în pat sau să asculți o muzică relaxantă.
Gestionează stresul și anxietatea din viața ta
Stresul și stările de anxietate pot duce la insomnii, iar dacă nu înveți cum să gestionezi mai bine perioadele aglomerate, vei ajunge să îți sacrifici somnul. Tehnicile de relaxare te pot ajuta în acest sens – poți încerca respirația profundă, yoga sau meditația. La fel și ceaiurile de plante cu efect de relaxare (poți încerca tei sau valeriana pentru somn odihnitor).
Evită stimulentele înainte de culcare
Se recomandă evitarea consumului de cofeină și nicotină cu câteva ore înainte de culcare pentru că acestea sunt încadrate în categoria stimulentelor care afectează calitatea somnului. Același lucru se întâmplă și în cazul consumului de alcool care poate perturba ciclul normal de somn.
Aplică sfaturile de mai sus și vei observa în scurt timp îmbunătățiri cu privire la calitatea somnului. Vei reuși astfel să te bucuri de cât mai multe nopți liniștite, fără treziri nocturne, și de dimineți pline de energie!