Închiderea parțială a serviciilor statului federal vreme de o lună de zile a costat economia Statelor Unite peste 11 miliarde de dolari, au anunțat Serviciile pentru Buget ale Congresului (CBO). Acestea adaugă că, în ciuda întreruperii blocajului administrației federale, nu vor mai putea fi recuperate circa 3 miliarde.
Compromisul la care s-a ajuns vinerea trecută, care a deblocat temporar criza bugetară până în 15 februarie, nu garantează găsirea – la negocierile reluate începând de luni cu democrații din Congres – a unei soluții definitive care să-i asigure lui Trump realizarea planului mult dorit de construire a zidului de la frontieră sudică a Statelor Unite.
O consecință imediată a diminuării activității economice timp de o lună, spune CBO, este faptul că Produsul Intern Brut (PIB) din al patrulea trimestru al anului trecut a fost amputat cu 3 miliarde de dolari. Mai mult, în primul trimestru al acestui an, tot ca urmare a blocajului bugetar, nivelul PIB este inferior cu 8 miliarde dolari, precizează în comunicatul lor serviciile pentru Buget ale Congresului american.
Pierderi severe pentru societăți
3 miliarde de dolari reprezintă circa 0,02% din estimările privind PIB-ul în 2019, spune CBO. Apoi, în afara efectelor asupra economiei americane în general, efectele asupra lucrătorilor și întreprinderilor individuale sunt cu mult mai importante. Potrivit CBO, unele societăți din sectorul privat nu vor mai recupera niciodată pierderile provocate de blocajul bugetar.
Pericolul unei noi paralizii
După mai bine de o lună de zile de paralizie bugetară, care a afectat 800.000 de funcționari ai administrației federale, rămași fără salarii, președintele Donald Trump a anunțat vinerea trecută un acord privind încetarea blocajului, însoțit de previziunea finanțării serviciilor federale doar până la 15 februarie. A amenințat din nou cu o paralizie bugetară după această dată, în condițiile în care în privința mult doritului său zid de la granița cu Mexicul nu s-a ajuns la niciun consens, democrații refuzând în continuare finanțarea acestui proiect al președintelui.
Negocierile continuă
Luni au fost reluate negocierile lui Trump cu un grup bicameral și bipartidic în vederea găsirii unui compromis privind finanțarea unui pachet de măsuri de întărire a siguranței frontierei sudice a Statelor Unite. Opinia unanimă a analiştilor politici americani este că aceste negocieri vor fi extrem de dificile, nu doar din cauza poziției anti-Zid a democraților din Congres conduși de Nancy Pelosi, dar și din cauza imprevizibilității acțiunii președintelui Trump. Există opinia, exprimată în unele comentarii preluate de corespondentul la New York al zirului «Les Echos», că suspendarea până în 15 februarie a blocajului bugetar ar putea fi doar un răgaz pe care Donald Trump, susținut de «uliii» republicani din Congres și l-a luat pentru a evalua noi măsuri pentru a-și impune punctul de vedere. Nu a fost uitată o declarație a lui Trump, susținută de cifre – în opinia unora exagerate (25 milioane de imigranți ilegali în Statele Unite) – din care se desprinde un avertisment deloc promițător pentru perioada post-15 februarie: “Nu există vreo altă opțiune decât un zid solid sau o barieră de oțel. Dacă nu obținem ceva rezonabil de la Parlament, guvernul va fi din nou blocat după 15 februarie sau îmi voi exercita prerogativele conferite de Constituție pentru a trata această urgență”, a avertizat Donald Trump.