Probabil că atunci când auzi de investigații te gândești, la fel ca majoritatea, la un tip în pardesiu și cu pălărie care se ascunde și spionează oameni. Deși Hollywood-ul a dat o tentă de acțiune și de mister acestor activități, în lumea afacerilor investigațiile au rămas un subiect cât se poate de serios.
Mai mult ca sigur nu te-ai gândit la multiplele aplicații ale investigațiilor de business și la cum poți beneficia de pe urma unor astfel de servicii, dar articolul de astăzi îți va oferi o perspectivă nouă asupra acestui serviciu.
Background check
La noi, acest termen se traduce aproximativ printr-o verificarea a antecedentelor, chair dacă nu este o traducere prea fericită. În mare, acest proces poate fi întreprins de persoane sau de companii atunci când vor să angajeze pe cineva pe o poziție cu răspundere înaltă sau pe o poziție care presupune lucrul cu informații sensibile. Nu de puține ori s-au văzut cazuri în lumea afacerilor când concurența încearcă să infiltreze persoane într-o companie rivală.
Pentru a evita angajarea persoanelor care pot dauna companiei, poți recurge la acest serviciu ce va analiza în detaliu situația financiară și personală, a reputației de afaceri, a litigiilor în curs și altor conexiuni din lumea afacerilor. Background check-ul poate include informații din fostele joburi, studii, detalii din CV, amprente on-line și multe altele.
Investigații interne
De multe ori te vei afla în situația în care vei bănui că ceva nu merge exact cum trebuie în cadrul companiei, dar nu vei putea pune punctul pe I. Cel mai frecvent caz este reprezentat de angajatul care a decis să se folosească de procedurile din cadrul companiei în propriul folos. Fie că discutăm de foloase necuvenite, înstrăinare de patrimoniu sau chiar trafic de influență, toate acestea se califică drept fraudă internă.
Chiar dacă suspiciunile tale sunt întemeiate, nu vei putea să acuzi persoana sau persoanele vizate fără probe. Cea mai bună soluție este angajarea unei echipe de investigații care să se ocupe de acest proces în locul tău. Aceștia vor strânge probele necesare, vor documenta procesul de cercetare și vor propune un plan de acțiune pentru stoparea abuzului.
Rezolvarea litigiilor
Indiferent de domeniul în care activezi, la un moment dat te vei lovi de obstacole sau vei avea parte de dispute. Astfel, fie că vorbim de un litigiu civil, comercial sau financiar, vei avea nevoie de consultanță și mai ales de soluții. Dar, pentru a găsi o soluție este necesară informația. Indiferent de forma disputei cu care te confrunți, un serviciu de investigații de business te poate ajuta în următoarele moduri:
- Alcătuirea unui istoric al cazului;
- Investigarea persoanelor vizate de dosar din punct de vedere al istoricului profesional, profilului psihologic, relațiilor personale și profesionale de business și al legăturilor politice.
- Descoperirea eventualelor conflicte de interes, infracțiuni și probleme legale.
- Identificarea vulnerabilităților și ale intereselor reale ale părții adverse.
Analiza oferită de firma de investigații te va ajuta la soluționarea cazului și la evitarea riscurilor viitoare.
Fuziuni și achiziții, negocieri, asocieri și investiții
Indiferent de mișcarea de afaceri la care te gândești, ai nevoie de informații. E foarte ușor să accepți un parteneriat păgubos atunci când nu cunoști istoricul profesional al viitorului partener, nu-i așa?
Poți scăpa de astfel de griji prin intermediul unei investigații de tipul Due Diligence, investigație ce va acoperi aspecte precum: verificarea reputației personale și de afaceri, verificarea situației financiare și operaționale, verificarea proceselor și litigiilor pe rol, identificarea celorlalți parteneri și a persoanelor cu putere de decizie în companie și a relațiilor cu entități politice, ONG-uri, asociații profesionale și sindicate.
Fă-ți temele înainte de orice proces important de angajare sau intrare în afaceri și elimină astfel riscul din ecuație!