Toată lumea aștepta ca după negocierile de marți de la Istanbul între reprezentanții Moscovei și ai Kievului să intervină un cât de mic semnal că acțiunile trupelor Rusiei angajate practic în distrugerea unei țări, Ucraina, vor începe să se reducă. În plus, marți seară era anunțată o știre cel puţin ”stranie” cum că trupele ucrainene ar fi aruncat în aer un depozit de arme de pe teritoriul rus. Concomitent, bombardamentele sălbatice ale aviației ruse continuau la Mariupol, Mikolaev sau în estul Kievului. Experți militari ucraineni, corespondenți ai presei străine aflați în zonele de luptă susțin că, în realitate, trupele ruse nu se pregătesc să se retragă din unele puncte, așa cum au promis la negocierile de la Istanbul, ci mai degrabă se regrupează pentru a lansa lovituri decisive în localitățile de mare interes strategic. Odesa, relatează jurnaliști aflați în aceste zile în oraș, a devenit o adevărată fortăreață pentru a face față atacurilor în pregătire ale trupelor ruse de pe Marea Neagră sau de pe uscat. Toate străzile, drumurile de acces sunt baricadate, la inițiativa primarului, susținut de populație.
„Încă nu este posibilă organizarea unei operaţiuni umanitare în Mariupol”
Imaginile video transmise din Mariupol de agențiile internaționale de presă arată un oraș transformat în maldăre de moloz. Cu greu mai pot fi văzuți pereții unor clădiri care au rezistat obuzelor și rachetelor. Și bombardamentele, în ciuda negocierilor de pace, continuă în acest oraș. Vladimir Putin vrea ca forțele ucrainene din Mariupol să se predea înainte de a permite evacuarea zecior de mii de civili blocați în buncărele din oraș la limita supravieţuirii, fără hrană, fără apă, medicamente și îngrijiri medicale. Circa 5.000 de locuitori ai orașului au murit și alte mii sunt răniți. Salvați sunt doar cei care au reușit inițial să plece în pribegie spre vestul țării. Marți, președintele Franței, Emmanuel Macron, a încercat să-l determine pe Vladimir Putin să accepte o operațiune umanitară la Mariupol. Dar, se subliniază în comunicatul dat publicității de președinția franceză,”în acest stadiu nu sunt reunite condiţiile pentru a lansa în următoarele zile operaţiunea umanitară propusă de Franţa, Grecia şi Turcia pentru a-i salva pe oamenii care se mai află încă în orașul Mariupol, asediat de armata rusă”. Vladimir Putin a răspuns că, înainte de a da un răspuns, are nevoie de timp să se mai gândească. A repetat condiția potrivit căreia, pentru o soluție la situația umanitară dificilă din acest oraș, luptătorii ucraineni trebuie să renunțe la rezistență și să depună armele.
Volodimir Zelenski nu are încredere în promisiunile Rusiei
Semnalele venite de la negocierile ruso-ucrainene de marți, din Turcia, ”sunt pozitive”, a declarat marți seară, în apariția sa video, Volodimir Zelenski, dar Ucraina nu are totuși intenția de a slăbi eforturile sale militare. ”Putem spune că semnalele de la negocieri sunt pozitive, dar ele nu reduc la tăcere exploziile, obuzele ruse, a spus Zelenski în mesajul său video. Armata rusă are în continuare un potențial important pentru a continua atacurile contra statului nostru”. Statul Major al armatei ucrainene este și mai sceptic.”Așa-zisa retragere a trupelor ruse (din zonele Kiev și Cerniguiv-nn) este probabil doar o rotare a unităților, vizând înșelarea Comandamentului militar al forțelor armate ucrainene”, subliniază acesta într-un comunicat dat publicității chiar marți seară, după runda de negocieri de la Istanbul.
Însuși negociatorul șef din partea Rusiei, Vladimir Medinski, a numit convorbirile de la Istanbul ”constructive”, dar a ținut să sublinieze că reducerea operaţiunilor militare ruse promise nu însemnează o încetare a focului și că, până la realizarea unui acord acceptabil ambelor părți, ”este încă un drum lung”.
In timp ce „poporenii” mor si tara-i distrusa, h’actorasii o tin pe-a lor / sa demonstreze ca-s mai tari „aievea” , decat … pe scena.
Cam la fel era programat sa se intample si pe la noi, in urma cu vreo 32 de ani ; dara nu le-a iesit decat cu ceva peste o mie si cateva cladiri ciuruite .