La câteva săptămâni de la anunțul președintelui Trump privind retragerea trupelor americane din Siria, administrația americană vine cu o nouă precizare potrivit căreia, în final, în această țară vor mai rămâne «pentru o anumită perioadă de timp», doar circa 200 de soldați. Nu este un secret că acești militari rămân în zonă pentru a-i apăra pe kurzii care au participat la luptele împotriva jihadiştilor, dar care acum sunt amenințați de Recep Erdogan.
«Am învins grupul Statul Islamic și este timpul să ne întoarcem acasă. Băieții noștri, tinerele noastre fete, oamenii noștri se întorc acum acasă», declara Donald Trump la 20 decembrie, referindu-se la militarii aflați pe teritoriul Siriei. O declarație ce a suscitat la vremea respectivă stupoare și critici severe în Statele Unite, dar și în Europa. Două luni mai târziu, o nouă declarație vine să contrazică anunțul anterior. Joi, Sarah Sanders, purtătoare de cuvânt a Executivului american, a anunțat că «un mic grup de circa 200 soldați, cu misiunea de menținere a păcii, va rămâne în Siria pentru o anumită perioadă de timp». Surse informate citate de «Le Figaro» precizează că această declarație, fără alte precizări, a intervenit după o convorbire telefonică între Donald Trump și președintele Turciei, Recep Erdogan.
Plecarea militarilor americani, în săptămânile următoare
Plecarea trupelor americane din Siria, ce va începe în săptămânile următoare, este justificată prin situația existentă pe front, unde grupul terorist Statul Islamic este pe punctul de a fi învins și în ultimul său bastion din Siria. «Este o idee bună a americanilor de a pleca brusc și rapid din Siria?», se întreba săptămâna trecută dna cancelar Angela Merkel, susținând că o astfel de decizie riscă să favorizeze întărirea influenței Rusiei și a Iranului în această țară. Ce este însă nou: Promițând că va continua operațiunile antiteroriste, Washingtonul cere aliaților din coaliția internațională anti-Statul Islamic constituirea unei «forţe de observatori» în nord-estul sirian pentru garantarea securității aliaților kurzi sirieni, participanți activi la luptele împotriva jihadiştilor, dar care acum sunt amenințați de Ankara. O propunere deocamdată respinsă de alți aliați, respectiv de Franța și de Germania.