Recomandări Revolut
Un documentar lansat recent de o platformă on-demand video streaming ilustrează realitatea greu de imaginat a unor femei prinse în capcana unei ”escrocherii romantice”, care le face să piardă milioane de euro din cauza afecțiunii față de un pretins ”miliardar”, cunoscut printr-o platformă de dating. Experții în securitate cibernetică avertizează: nu este doar o poveste demnă de un scenariu de film. Astfel de întâmplări pot deveni realitate, în fiecare zi. Și pentru că azi este Ziua Îndrăgostiților – Valentine’s Day – și în curând vom sărbători și Dragobetele, câteva recomandări pentru a evita acest tip de înșelătorii comise tot mai des prin internet și platforme sociale sunt binevenite.
”Scam-urile romantice” implică, în primul rând, o înșelăciune prin care o victimă este convinsă de ”un escroc sentimental” să-i transfere bani. Se cunosc pe o platformă de întâlniri, victimele sunt convinse că au o relație de iubire autentică și nu găsesc nimic greșit în a da bani persoanei cu care se află într-o relație, chiar dacă virtuală. Iar, potrivit datelor analizate de experții Revolut, cei care se folosesc de astfel de scheme pentru a înșela persoanele cunoscute prin platforme pe Internet sunt activi tot timpul anului, dar activitatea lor se accentuează între Crăciun și sărbătorile dedicate iubirii, din luna februarie.
“Solicitările de bani sunt însoțite de emoții puternice, provocate fie de povești despre situații de presupusă urgență în care s-ar afla acești parteneri misterioși, cum ar fi operații de urgență, intervenții medicale, sau pentru plata biletelor de avion sau a cheltuielilor de deplasare pentru a o vizita pe victimă. Uneori este invocată și urgența restituirii unei datorii”, spune Richard Bromley, Fraud Risk Manager la Revolut.
Expertul Revolut menționează câteva elemente care ne pot indica dacă suntem ținta unei astfel de înșelătorii romantice. “De obicei, aceste situații apar atunci când avem sentimente puternice sau chiar considerăm că suntem într-o relație cu o persoană abia cunoscută. În multe cazuri, aceste relații sunt secrete sau se derulează într-un mod clandestin, chiar se poate ca victima să reacționeze violent atunci când i se pun întrebări despre relație sau partener. De cele mai multe ori, agresorul susține că lucrează în străinătate ca doctor, militar sau în industria petrolieră”, completează Bromley.
Iată câteva dintre indiciile unei înșelătorii romantice prin Internet:
– Dragoste la ”prima vedere”. Escrocii sentimentali își exprimă repede sentimentele puternice față de victimă și chiar îi mărturisesc iubirea din primele conversații.
– Dragostea e oarbă. Pare că nu sunt interesați de o întâlnire în viața reală și asta deoarece mereu găsesc scuze – un job solicitant, faptul că lucrează la distanță, situații neprevăzute care apar frecvent și trebuie rezolvate urgent etc.
– Partenerul misterios. Răufăcătorii sentimentali au profiluri foarte discrete pe social media sau pe platformele de dating, nu prezintă multe informații despre ei sau despre viețile lor.
– Vorbe dulci. Îi atribuie victimei un nume de alint destul de des întâlnit, astfel încât să evite să încurce numele diferitelor persoane cu care conversează în paralel.
Iubirea întâmpină multe obstacole. Agresorii duc vieți complicate, cu multe probleme care nu pot fi rezolvate decât cu… bani.
– Hai să evadăm de aici. Escrocii propun de cele mai multe ori să se renunțe la platforma de dating folosită pentru a ademeni victimele, iar conversațiile se mută în alt mediu, tot prin mesaje scrise, cum ar fi direct pe email sau prin WhatsApp.
Și câteva atenționări și recomandări:
– Nu te lăsa folosit/ă. Amintește-ți că dacă cineva te roagă să ții sau să transferi în numele său bani și ești de acord, ai putea fi acuzat/ă de spălare de bani și chiar riști să faci închisoare pentru că ai acceptat să fii parte dintr-o astfel de schemă ilegală.
– Nu te rușina. Dacă ai cea mai mică suspiciune că ai fi ținta unei astfel de escrocherii, discută cu un prieten sau cu un membru al familiei și cere-i părerea. Din nefericire, dacă ceva pare prea frumos ca să fie adevărat se prea poate ca instinctele să nu te înșele.
– Nu lăsa pe nimeni să se folosească de tine. În iubire, banii nu prea au ce căuta. Dacă o relație evoluează prea rapid și dacă apar discuții despre un posibil sprijin financiar sau despre dependența financiară, este mai bine să îți protejezi și inima și buzunarul și să aștepți o relație mai potrivită.