Nu puțini analiști consideră schimbarea intervenită la Pentagon drept un moment «delicat» pentru președintele american. Demisia «din motive personale» a lui Patrick Shanahan continuă, de fapt, lista multiplelor plecări ale unor personalități importante din echipa de la Casa Albă și din posturi-cheie din domeniul Apărării.
Surse informate de la Pentagon, dar și Donald Trump personal, printr-un mesaj pe Twitter, au relatat că Patrick Shanahan «a decis să renunțe la procesul de confirmare în funcție (anterior fusese interimar pe post – n.n.) pentru a-și consacra mai mult timp familiei». Momentul politic este însă deosebit de complicat și președintele Trump a procedat rapid la desemnarea unui nou ministru al Apărării în persoana lui Mark Esper, până acum secretar al armatei terestre. Informații recente vin însă să elucideze într-o oarecare măsură adevăratele motive ale plecării lui Shanahan din funcție. Potrivit cotidianului «USA Today», FBI ancheta de o bucată de vreme, în cadrul procesului de confirmare a acestuia în postul de ministru plin al Apărării, a unor acuzații de «violență conjugală» ce datau încă din 2010, la adresa lui Shanahan, actualmente divorțat. Realitatea: conform unor documente legale, publicate de cotidianul citat, fosta sa soție, Kimberey, este de fapt cea care a fost chiar arestată pentru violenţe conjugale. Fotografii făcute publice îl arată pe Shanahan cu fața însângerată, plină de zgârieturi. Această nouă plecare din echipa lui Trump cade prost, într-un moment în care Statele Unite au decis să-și întărească din nou, cu efective suplimentare, dispozitivul militar din Orientul Mijlociu, pentru a răspunde la ceea ce Casa Albă denumește «comportament ostil al forțelor iraniene». Chiar înainte de a renunţa la post, Shenahan autorizase luni, 17 iunie, trimiterea a încă 1.000 de militari în zona de conflict din Orientul Mijlociu. Concomitent, Iranul a anunțat dezmembrarea unei «noi rețele» de spioni în favoarea Statelor Unite.
Moscova și Beijingul vor «să calmeze jocul»
În fața escaladării tensiunilor militare și diplomatice americano-iraniene, Rusia, cunoscută drept aliat al Iranului, a lansat apelul la «reținere» . «Am prefera să nu asistăm la măsuri susceptibile de a provoca creșterea tensiunilor în această zonă deja instabilă», a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. China a chemat și ea Washingtonul și Teheranul «să dea dovadă de sânge rece și să nu deschidă cutia Pandorei».