Într-un climat tensionat de războiul comercial americano-chinez, miniștrii de Finanțe și directorii băncilor centrale ai țărilor G20 – reuniți weekendul trecut la Fukuoka – au reușit ca, în ciuda reticențelor Statelor Unite, să includă în documentul final al reuniunii sublinierea riscurilor legate de agravarea tensiunilor comerciale la care este expusă creșterea economică la nivel planetar.
Ideea respectivă, exprimată într-un text de câteva rânduri în comunicatul final, a suscitat lungi și, mai ales complicate deliberări, ca să nu spunem dezbateri contradictorii între participanți. Negocierile, s-a aflat din surse apropiate dezbaterilor, citate de agențiile internaționale de presă, au necesitat circa 30 de ore pentru a se ajunge la un text acceptabil tuturor celor 20 de țări cele mai dezvoltate ale lumii. «Creșterea economică mondială», se spune până la urmă în documentul final, «pare să se stabilizeze… dar rămâne slabă, iar riscurile unei deteriorări continuă să existe». Mai ales, se spune de asemenea în documentul final menționat, «ca urmare a intensificării tensiunilor comerciale și geopolitice».
Unul contra toți
Unica voce distonantă a venit din partea celor care de fapt au bulversat în ultima vreme ordinea multilaterală – respectiv de la Statele Unite. «Toate dezbaterile noastre au arătat ampla preocupare legată de riscurile unui război comercial», a declarat luni ministrul francez al Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire. O opinie similară a fost exprimată și de Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri economice. Steven Mnuchin, secretarul de stat american al Trezoreriei, s-a întâlnit separat cu guvernatorul Băncii centrale a Chinei, Yi Gang, cu care, potrivit unui mesaj difuzat apoi pe Twitter, a purtat o discuție «constructivă» și «francă» asupra chestiunilor comerciale. Dar, a avertizat Mnuchin, nu trebuie așteptate progrese înaintea summitului G20, prevăzut pentru sfârșitul lunii iunie la Osaka, unde vor fi prezenți și vor purta discuții directe Donald Trump și Xi Jinping.
Progrese privind taxarea GAFA
Miniștrii de Finanțe ai G20 au marcat un progres, fie și de perspectivă, privind impunerea la taxe reale, conforme cu profiturile realizate, a marilor giganți ai Internetului aflați sub acronimul GAFA (Google, Apple, Facebook și Amazon). S-a ajuns la un acord de principiu privind instituirea unui nou sistem de percepere a taxelor în locul unde se obține profitul și la nivelul profitului real al giganților amintiți. Acordul final urmează să fie definitivat până în 2020, existând încă divergenţe în privința metodei de punere în aplicare a noilor prevederi.