Magda Dragu (gds.ro)
România se situează pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, cu peste 25 de doze administrate zilnic la 1.000 de locuitori, la același nivel ca în urmă cu 10 ani, arată un studiu publicat de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC), cu ocazia Zilei Europene de Conștientizare a Consumului de Antibiotice, care este marcată în 18 noiembrie.
Creșterea rezistenței bacteriilor din cauza excesului de antibiotice este una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică ale continentului. Peste 35.000 de decese sunt atribuibile infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice estimate pentru anul 2020, conform G4Media.ro.
România nu a reușit să ia măsuri care să limiteze consumul excesiv și inadecvat al antibioticelor
Potrivit datelor publicate de ECDC, în România se consumă cele mai multe antibiotice din Europa, respectiv 25,7 doze zilnice la 1.000 de locuitori pentru anul 2021, similar cu anul 2012. Practic, în 10 ani, România nu a reușit să ia măsuri care să limiteze consumul excesiv și inadecvat al antibioticelor. Poate fi remarcat un ușor progres față de anul 2015, când s-a înregistrat un vârf al acestui interval, însă în ultimii ani nu se mai înregistrează nicio evoluție pozitivă.
Spre comparație, Belgia, care în 2012 înregistra date similare cu România (25,6 doze zilnice la 1.000 de locuitori) a ajuns în 2021 la 17,4 doze la 1.000 de locuitori.
În Olanda se înregistrează cel mai mic consum de antibiotice
În Olanda se înregistrează cel mai mic consum de antibiotice, de trei ori sub nivelul României, în timp ce situația din Bulgaria este cea mai îngrijorătoare, cu o creștere semnificativă în ultimii 10 ani.