► Turiștii din zonele afectate sunt relocați rapid și în condiții optime. Până în prezent, au fost relocați 5% dintre turiștii aflați pe insula Rhodos
► Olga Kefalogianni, ministrul elen al Turismului, a caracterizat drept incorecte estimările conform cărora 50% din insula Rhodos a fost afectată de incendii, precizând că procentul este între 10 și 20%
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) dorește să informeze publicul în timp real cu privire la situația incendiilor din insula Rhodos. Conform informațiilor primite de la autoritățile din Grecia, situația este sub control, nefiind afectate arii turistice întinse.
În zona de Sud Est a insulei Rhodos, afectată de incendiile izbucnite în apropiere, au fost circa 30 de turiști români care au fost rapid relocați de către agențiile de turism la hoteluri de minim aceeași calitate din nordul insulei. Deci nu vorbim de un caz de forță majoră, nici de anulări. Această măsură a permis turiștilor să își continue vacanța în condiții de siguranță și confort, fără a fi necesare anulări sau evacuări de amploare. De asemenea, turiștii care urmează să plece în Rhodos și care aveau cazări în stațiuni din zona afectată, în special în Kiotari, vor fi relocați de către agențiile de turism în hoteluri de minim aceeași calitate din nordul insulei.
Referitor la sfaturile acordate turiștilor, ANAT își exprimă dezacordul față de recomandările făcute de anumite autorități din România cu privire la evitarea călătoriilor în Rhodos.
„Domnul Raed Arafat, cel care ne-a condus cu atâta dexteritate prin meandrele covidului, se pricepe și la turism, dând exact aceleași sfaturi inteligente ca în perioada pandemiei. Nu credem că la Facultatea de Medicină, de la Târgu Mureș sau de oriunde, s-au făcut și cursuri de turism sau de evaluare în turismul internațional. Îi recomandăm domnului Raed Arafat să vadă cum se năruiesc spitalele României, în loc să sfătuiască turiștii români asupra unora sau a altora din subiectele zilei”, declară Alin Burcea, prim vicepreședinte ANAT.
Autoritățile responsabile cu turismul din Grecia au furnizat informații precise și transparente privind situația actuală din insula Rhodos. Astăzi, doamna Olga Kefalogianni, ministrul elen al Turismului, a acordat un interviu postului BBC în legătură cu incendiile din Grecia. A subliniat că situația din Corfu ”nu este alarmantă” și nu are nicio legătură cu scenele pe care le-am văzut în Rhodos.
”Am avut evacuări de case, dar nimic în raport cu ceea ce s-a întâmplat în Rhodos”, a declarat doamna Kefalogianni, menționând că doar o mică parte din insulă a fost afectată. Referitor la Rodos, a subliniat: ”Nu există nicio problemă la aeroport și este foarte important să subliniem că doar o mică parte din insula Rhodos a fost afectată”. Ministrul elen al Turismului a caracterizat drept incorecte estimările conform cărora 50% din insulă a fost afectată de incendii, precizând că ”procentul este între 10 și 20%”, așa cum, de altfel, a specificat și ANAT. Ministrul elen a afirmat că înțelege disconfortul turiștilor legat de evacuare, dar ”siguranța este o prioritate”.
Ministerul Turismului al Greciei anunță funcționarea unui birou de asistență (Help Desk) în orașul Rhodos, capitala insulei (strada Makariou și strada Papagou 85100). Cetățenii străini, tour-operatorii și agențiile de turism care doresc să ia legătura cu biroul de asistență pot suna la următoarele numere: 0030 2241044335; 0030 2241044330; 0030 2241044338.
ANAT reafirmă că siguranța turiștilor reprezintă o prioritate absolută pentru industria turismului. Companiile de turism, în colaborare cu autoritățile și cu partenerii locali au luat măsuri adecvate pentru a asigura că toți turiștii aflați în Rhodos se bucură de o vacanță în siguranță și fără griji.
Turiștii români și de alte naționalități au fost relocați în număr extrem de redus, sub 5% din totalul celor prezenți pe insulă. Ca exemplu, un touroperator român a relocat doar un turist din 400, restul petrecându-și sejururile în nordul insulei. De asemenea, doar 5 turiști au dorit să se întoarcă acasă înainte de încheierea sejurului, ceea ce denotă încrederea acestora în măsurile luate de agențiile de turism.