Parchetul federal belgian a deschis o anchetă privind suspiciuni de corupție în rândul eurodeputaților, după identificarea unei rețele de influență finanțată de Moscova, legată la rețeaua media „Voice of Europe”, cu sediul la Praga, a anunțat vineri primul ministru belgian, Alexander De Croo. „Autoritățile noastre judiciare au confirmat că această ingerință este pasibilă de urmăriri în justiție… Plățile cash nu au fost făcute în Belgia, dar ingerința este reală, Belgia fiind sediul instituțiilor europene”, a spus premierul De Croo în conferința sa de presă de vineri. Declanșarea anchetei a fost confirmată și de un purtător de cuvânt al parchetului federal.
Rezultat al unei anchete a serviciilor de informații cehe și poloneze
În ziua de 27 martie, serviciile de informații cehe și poloneze au anunțat demascarea unei rețele finanțate de Moscova, care acționa pentru a descuraja Uniunea Europeană să ajute Ucraina. Cu baza la Praga, site-ul „Voice of Europe”, închis deja de guvernul ceh, s-a ocupat cu „operațiuni și activități pe teritoriul UE destinate lansării de teorii negând integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, cu un potențial efect important asupra securității Cehiei și Uniunii Europene”, a precizat premierul ceh Petr Fiala. „Se dovedește, a adăugat Fiala, că Federația Rusă încearcă de mai multă vreme să influențeze procesul democratic din Europa, nouă revenindu-ne misiunea de a face totul pentru a împiedica acest trend”. Guvernul ceh a plasat „Voice of Europe” și două persoane apropiate Kremlinului pe lista sancționaților: oligarhul ucrainean Viktor Medvedsjoek și asociatul său. Potrivit serviciilor de informații belgiene, sunt eurodeputați care au primit bani pentru promovarea propagandei ruse, ale căror nume nu sunt încă dezvăluite. Obiectivul Moscovei, spun ele, este clar: să ajute la alegerea mai multor candidați pro-ruși în Parlamentul European la apropiatele alegeri europarlamentare care să-și întărească discursurile pro-ruse în această instituție. „Noi, a spus premierul belgian, avem responsabilitatea de a apăra dreptul fiecărui cetățean la un vot liber și sigur”, dar nu a precizat nici el care sunt eurodeputații racolați de ruși. A informat că parchetul federal va cere în următoarele zile o urgentă reuniune a EUROJUST (agenția de cooperare judiciară a UE), iar subiectul în cauză va fi abordat săptămâna viitoare la summitul șefilor de stat și de guvern ai țărilor membre ale Uniunii Europene. Premierul belgian a precizat că țările membre trebuie să examineze dacă mandatele actuale al Parchetului european și OLAF (Oficiul european de luptă antifraudă) permit să atace această amenințare rusă. Dacă nu, atunci va trebui extinse mandatele lor.
Vad ca si nimicurile belgiene s au specializat in sooopt mataranga lui cersenski. Se pișă patriotul Putin pe voi, zdrente colonialiste. Vine foameaaaaaaaa, hahahahaha, v au gonit toti de peste tot, nu mai puteti jefui, resurse n aveti, ati belit o😀. Vine foameaaaaaa