Ai un business offline si te gandesti sa te extinzi si in mediul online, unde poti ajunge la mult mai multi clienti, din toata tara? Primul pas pentru a te extinde in mediul online este inregistrarea unui domeniu web (adresa ta pe internet), urmand ca apoi sa creezi un website pe care il gazduiesti la un furnizor de servicii de hosting.
Avantajele mediului online sunt evidente:
- Acces la un public potential mult mai numeros
- Costuri mai mici de operare (comparativ cu magazinele fizice)
- Canale variate de promovare online la care poti avea acces si cu bugete mici
Asa cum am mentionat mai sus, primul pas pentru a-ti crea un magazin online, spre exemplu, este inregistrarea unui domeniu. Acesta se inregistreaza pe perioade de 1-10 ani. Prin urmare, atunci cand expira, el va trebui prelungit. Aceste doua proceduri: inregistrare domeniu si prelungire domeniusunt in mare parte similare si se pot efectua alaturi de acelasi partener, o firma de inregistrare domenii.
Inainte de a explica diferentele dintre cele doua activitati, trebuie sa stii ca de la finalul lunii mai sau inceputul lui iunie, legislatia care vizeaza domeniile .ro s-a schimbat, facandu-se trecerea de la domenii ro inregistrabile „pe viata” la domenii ro inregistrabile per an. Ce inseamna asta? Inseamna ca in trecut puteai inregistra un domeniu ro platind o singura taxa initiala si aveai drept asupra lui pe termen nedeterminat. In prezent insa, trebuie sa platesti o taxa anuala de mentenanta pentru fiecare domeniu pe care doresti sa il utilizezi.
Ce este mai exact un domeniu web?
Un domeniu web este adresa ta online, fiind strans legat de identitatea ta pe internet. Domeniul, alaturi de logo si nume, este un element important al imaginii brandului tau. Atunci cand decizi ce domeniu web sa inregistrezi, iti recomandam sa alegi in principiu acel domeniu cu numele brandului tau. Insa, pe langa el, poti alege si alte denumiri, care au legatura cu domeniul tau de activitate si ii pot ajuta pe clientii potentiali sa te gaseasca mai usor.
Pe langa domeniile .ro, poti alege si domenii cu alte extensii: .com, .eu, .org, .co.uk, .info, .biz, .net, .blog si multe altele.
Atentie!
- Domeniul web ales trebuie sa fie liber, unic si simplu de retinut, deoarece el va fi folosit atat pentru website-ul tau cat si pentru adresele de e-mail.
1. Ce inseamna inregistrare domeniu?
A inregistra un domeniu web inseamna a-ti rezerva dreptul de a-l utiliza in activitatea ta. Un domeniu web nu se poate cumpara – el ramane tot timpul in proprietatea ROTLD, organismul reprezentant al statului roman care gestioneaza domenii ro. Tot ce se poate achizitiona este dreptul de utilizare, pe perioada de timp pentru care platesti taxa.
Iata care sunt pasii:
1. Verifici numele domeniului
2. Selectezi perioada intre 1 si 10 ani
3. Completezi formularul cu toate datele necesare (atentie mare la completarea formularului, deoarece datele pe care faci inregistrarea se modifica foarte greu daca sunt gresite)
4. Primesti pe e-mail factura proforma
5. Achiti contravaloarea acesteia
Si gata!
2. Ce inseamna prelungire domeniu si cand trebuie facuta?
Asa cum am spus mai sus, un domeniu se inregistreaza pe perioade cuprinse intre 1 si 10 ani. Astfel, la terminarea unei perioade, ai doua posibilitati: fie il prelungesti, fie il abandonezi. Daca alegi sa il prelungesti, poti opta pentru o noua perioada cuprinza intre 1 si 10 ani.
In situatia in care doresti sa efectuezi prelungirea la acelasi furnizor de servicii, pasii pentru sunt aceiasi ca la inregistrare. Daca vrei sa schimbi furnizorul (registrarul), apare un pas suplimentar: acela de a-i transmite noului colaborator o cheie de autorizare.
Daca esti hotarat cu privire la planurile tale pentru domeniul inregistrat / prelungit, recomandarea noastra este sa alegi perioade de cate 10 ani, ca sa scapi de griji.
Ai nevoie de un domeniu? Acceseaza domaz.ro si inregistreaza domeniul preferat chiar acum!