Institutul Naţional de Statistică a aniversat, vineri 12 iulie 2024, împlinirea a 165 de ani de la înfiinţarea sa. Data de 12 iulie 1859 marchează momentul în care domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Ordonanţa Domnească privind înfiinţarea Oficiului Central de Statistică Administrativă, actul de naştere a statisticii oficiale în România.
Cu această ocazie, Institutul Naţional de Statistică a fost decorat, cu Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Comandor – categoria H – ”Cercetarea științifică”. Distincţia a fost acordată “în semn de apreciere deosebită pentru dăruirea, profesionalismul și eficiența care au condus, de-a lungul timpului, la cercetări statistice inovatoare și la dezvoltarea unui sistem statistic național modern”, se arată în Decretul privind conferirea Ordinului, semnat de Președintele României, Excelența Sa, domnul Klaus-Werner Iohannis.
La evenimentul „165 de ani de statistică oficială în România” a fost transmis mesajul preşedintelui României, Klaus Iohannis, de către consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, mesajul prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, al guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. De asemenea, în cadrul evenimentului, a fost transmis mesajul preşedintelui Academiei Române, academician Ioan Aurel Pop, şi al secretarului general al Guvernului, Mircea Abrudean.
Aniversarea a fost marcată printr-un eveniment festiv, în prezenţa unor importante personalităţi ale vieţii publice româneşti, din domeniile politic, economico-social, ştiinţific şi cultural. Cu această ocazie, a avut loc premierea personalităţilor care au promovat statistica oficială de-a lungul timpului.
Ne-au făcut onoarea ca la eveniment să participate ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, general ing. Ionel-Sorin Bălan, prof. univ. dr. prof. Leonardo Badea, viceguvernator a Băncii Naționale a României, prof. univ.dr. Vasile Ghețău și alte personalități ale vieții publice.
”Cu mândrie vin astăzi în faţa domniilor voastre să reprezint Institutul Naţional de Statistică, recunoscut ca parte a statistici europene, graţie eforturilor coroborate ale tuturor colectivelor care au contribuit necondiţionat la obţinerea acestui înalt prestigiu. Astăzi, Institutul Naţional de Statistică nu este doar un spectator la evoluţia României, ci un actor influent în modelarea viitorului său. Într-o lume în continuă schimbare, datele statistice sunt esenţiale, cel puţin sub cele două aspecte: rapiditatea cu care sunt produse aceste date, iar pe de altă parte, granularitatea acestor acestor date statistice. De cele mai multe ori, avem o viziune asupra statisticii oficiale, precum produsul intern brut sau indicele preţurilor de consum, dar statistica înseamnă mult mai mult, înseamnă mulţi alţi indicatori, dar care nu sunt atât de mult comentaţi în spaţiul public. Toţi aceştia sunt rezultatul muncii pe care îl depun cei peste 1.900 de statisticieni, şi nu greşesc dacă spun că sunt precum albinele, care merg la agenţi economici, la gospodării, la instituţii publice, în condiţii plăcute sau mai puţin plăcute. Misiunea lor este ca un indicator statistic să fie publicat, conform calendarului statistic, la nivelul de calitate cerut de statistica europeană. Din fericire, această misiune este îndeplinită, cu toate că nu este de foarte multe ori zona cea mai prielnică. Statistica, astăzi, este un fundament al democraţiei. Fără o statistică puternică, care să respecte cele 16 reguli din codul de bune practici la nivel european, nu putem avea informaţii de calitate, nu putem avea dezbateri bazate pe evidenţe, nu putem avea progres la nivel social”, a declarat președintele INS, Tudorel Andrei, în cadrul evenimentului.
În cadrul evenimentului de vineri a avut loc şi semnarea protocolului instituţional de colaborare dintre Institutul Naţional de Statistică şi Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, între președintele INS Tudorel Andrei și preşedintele Colegiului CNSAS, Constantin Buchet.