Mirela Ionela Achim (www.b1tv.ro)
Reprezentanți ai României, Ucrainei, Republicii Moldova, Statelor Unite și Comisiei Europene se reunesc vineri, la Galați, pentru a găsi soluții la exportul de cereale ucrainene, după ce Rusia a rupt acordul pentru transportul acestora pe Marea Neagră. Anunțul a fost făcut de Ambasada SUA în țara noastră, care a calificat întâlnirea ca fiind una „crucială”
Discuție importantă în Galați privind exportul de cereale ucrainene
„În faţa adversităţii, unitatea primează. Într-o întâlnire crucială, care va avea loc la Galaţi mâine, România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană şi Statele Unite îşi vor uni forţele, în urma ieşirii dure a Rusiei din Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră”, a transmis Ambasada Statelor Unite la București.
Aceasta a precizat că vor să se asigure că exporturile de cereale ucrainene se desfășoară neîntrerupt și satisfac astfel cererea globală: „În ciuda distrugerii nemiloase de către Rusia a infrastructurii portuare ucrainene şi a depozitelor de cereale, rămânem angajaţi în asigurarea continuităţii neîntrerupte a exporturilor de cereale ucrainene, pentru a satisface cererea globală”.
În acest context, SUA și-au exprimat, prin ambasada lor, recunoștința față de implicarea României în acest demers: „Recunoştinţa pentru sprijinul României: O expresie sinceră a recunoştinţei faţă de România pentru eforturile sale neclintite în sprijinirea exporturilor de cereale ucrainene”.
Încercări de diversificare a rutelor alternative pentru exporturile de cereale ucrainene
În comunicatul Ambasadei SUA se mai arată că unul dintre obiectivele întâlnirii de azi de la Galați este găsirea de rute alternative pentru exporturile de cereale pe cale ferată, rutieră şi maritimă.
„Statele Unite rămân pe poziţie fermă alături de Ucraina, promiţând sprijin şi asistenţă continuă, pentru a ajuta Ucraina să depăşească provocările şi să promoveze prosperitatea în regiune”, a mai transmis Ambasada SUA.
Totodată, aceasta a denunțat Kremlinul pentru că „a transformat hrana în armă şi a pus în pericol securitatea alimentară globală”.