Grupul Tehnic de Lucru privind Fondul Social European s-a reunit la Bruxelles, unde au fost discutate subiecte privind cadrul de performanță, situația implementării programelor din punct de vedere financiar, audit și costuri, stadiul negocierilor asupra dispozițiilor comune ale FSE şi FEAD (politici şi reglementări în domeniu), sinergia cu Programul Erasmus, precum şi stadiul evaluărilor tematice privind FSE.
Totodată, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, a transmis poziția României, susținând că ar dori alocarea a cel puţin un miliard de euro fonduri europene pe zona de sănătate, în perioada de programare 2021 – 2027, în cadrul unei întâlniri cu presa ce a avut loc la Bruxelles.
„Ne dorim – şi am spus şi Comisiei Europene – ne dorim foarte mult să avem buget, bani pentru infrastructura medicală şi pentru formarea medicilor, pentru programe de screening în continuare. Şi acum suntem cu cheltuielile undeva la 800 de milioane de euro pe sănătate, programe de screening, formare medici, investiţii în ambulatorii, în UPU şi în eficientizarea energetică a spitalelor. Pentru 2021 – 2027, am vrea cel puţin un miliard de euro pe zona de sănătate, dar pentru asta trebuie să şi arătăm că toate investiţiile – şi în UPU, şi în ambulatoriu, şi în aceste trei spitale regionale – avansează. E corect, e normal, aşa convingi pentru a obţine bani în continuare„, a declarat aceasta, potrivit Agerpres.
Pe agenda Comitetului FSE au fost propuse teme legate de stadiul negocierilor, analize asupra recomandărilor specifice de țară, recomandări asupra accesului la sistemul de protecție socială. A fost analizat totodată stadiul implementării recomandărilor Consiliului în ceea ce privește integrarea pe piața muncii sau şomajul de lungă durată.
O atenție aparte a fost acordată platformei de cooperare transnațională în domeniul FSE. În context, au fost creionate perspectivele cooperării transnaționale post-2020.
FSE este cel mai vechi instrument financiar al Uniunii Europene ce finanțează investițiile în oameni. În perioada 2014 – 2020, FSE are o alocare de 80 mld. euro, la care se adaugă peste 3,2 mld. pentru Inițiativa privind Ocuparea Forței de Muncă în rândul Tinerilor. FSE sprijină formarea profesională și îi ajută pe oameni să își găsească un loc de muncă, promovează incluziunea socială, îmbunătățește nivelul de educație și calitatea serviciilor publice din Statele Membre UE. Dl. Vladimir Rovinţescu, director general Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman, a reprezentat Ministerul Fondurilor Europene la această reuniune.
În actuala perioadă de programare, România beneficiază de 5,43 mld. euro prin Fondul Social European, la care se adaugă 328,9 mil. euro pentru Inițiativa Locuri de Muncă pentru Tineri. În România, FSE finanțează 15,7% din fondurile structurale și de investiții europene alocate prin intermediul Programului Operațional Capital Uman și al Programului Operațional Capacitate Administrativă.