Un conflict, cum este cel din Educație, pare să fie stins, chiar dacă liderii de sindicat din domeniu afirmau răspicat că decizia de încetare a grevei nu le aparține lor, ci cadrelor didactice, care i-au mandatat să le reprezinte interesele, și anume o creștere de 25 de procente a salariilor. Oferta guvernamentală nu pare, ci este una fermă, dovadă stând declarațiile liderilor de sindicat după întâlnirea de marți cu Președintele României referitoare la “medierea” conflictului. Guvernul s-a conformat, firesc, dând publicității un comunicat înaintea “consultării” liderilor din educație cu membrii de sindicat. “Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și ministrul Educației, Ligia Deca, s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.
În urma întrevederii, au fost prezentate următoarele măsuri:
Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024.
Măsurile incluse în Ordonanța de urgență se vor aplica începând cu 1 iunie 2023.
Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.
În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maximum trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”- se arată în comunicarea executivului. Cu alte cuvinte, “caz rezolvat”. Rămâne de văzut reacția post-factum a cadrelor didactice.
În aceeași zi, poate pură coincidență, s-au găsit soluții pentru revendicările cadrelor din Poliție și, parțial, a salariaților din transporturile feroviare. O zi interesantă. Salariile polițiștilor vor crește, în baza promisiunilor ministrului Bode. Cei din transporturile feroviare s-au ales și ei cu promisiuni ferme privitoare la bugetul de investiții care le-ar asigura, teoretic, menținerea parcului feroviar la parametrii de siguranță. Aici, despre salarizare, rămâne de văzut. La fel, liderul Sindicatului Transportatorilor Feroviari din România, Maxim Rodrigo Gabriel, spune că are nevoie de aprobarea membrilor de sindicat pentru a pune capăt protestelor. În Sănătate există soluții parțiale pentru detensionarea situației. Toate acestea, într-o singură zi. O eficiență maximă, până la proba contrarie, a membrilor de sindicat care și-au mandatat liderii să negocieze.
Încă de la debutul protestelor au existat păreri că aceste conflicte prea au legătură cu proxima “rotativă” guvernamentală, existând riscul transformării liderilor de sindicat în “vinovații de serviciu”. Tocmai așa s-a întâmplat. Declarația premierului Nicolae Ciucă de a nu-și depune mandatul până la rezolvarea revendicărilor spune multe, în acest sens. Miercuri, președintele PSD, Marcel Ciolacu, vine să confirme: “Negocierile pentru «rocadă» vor fi redeschise dacă vine un răspuns pozitiv de la sindicate”. Pare să fie o axiomă care, normal, nu trebuie demonstrată.
P.S: La întâlnirea din această seară de la sediul guvernului, liderii de sindicat din învățământ au respins oferta executivului în urma deciziei cadrelor didactice. Acest lucru nu schimbă cu nimic ce am subliniat în articol.