Potrivit Agenției europene a frontierelor, Frontex, în perioada ianuarie-iulie, pe teritoriul Uniunii Europene au intrat ilegal cu 86% mai mulți migranți față de anul precedent, numărul lor total ajungând la 155.090. Iar în aceste calcule nu sunt luați în considerare refugiații ucraineni veniți în Uniunea Europeană trecând frontierele țării lor pentru a scăpa de bombardamentele invadatorilor ruși. Frontex precizează că refugiații ucraineni care au intrat în UE prin puncte de frontieră nu au fost luați în calcul. Ei au ajuns, până la finele lunii iulie, la 7,7 milioane.
Ruta Balcanilor, cea mai activă
Pe ruta Balcanilor, care continuă să fie cea mai activà, au intrat fără forme legale în luna iulie peste 14.866 de persoane, „de trei ori mai multe decât în iulie anul trecut”. Pe această rută au intrat ilegal în UE, de la începutul anului acesta, 70.770 persoane, principalele naționalități fiind sirienii, afganii și turcii. Ruta Mediteranei centrale a fost folosită în perioada ianuarie-iulie de peste 42 500 migranți ilegali, reprezentând o creștere de 44% față de primele șapte luni ale anului precedent.
În Cipru, persoanele intrate ilegal sunt prioritar sirieni, nigerieni și congolezi.
La frontiera orientală a Uniunii Europene, numărul persoanelor intrate ilegal de la începutul anului a scăzut cu 32%, ajungând la 2.923. Pe această rută prioritari au fost resortisanți ucraineni, irakieni și belaruși.
Trecerile ilegale de pe malurile Canalului Mânecii au crescut față de perioada ianuarie-iulie 2021 cu 55%, respectiv până la 28 000 persoane, a relevat Frontex.