Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit joi dimineaţă, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a venit în România pentru reuniunea informală a miniștrilor Apărării din statele UE.
Discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat teme importante cum ar fi înzestrarea armatei şi despre bugetul alocat de România pentru Apărare, şeful statului precizând că o atenţie deosebită este acordată securităţii pe flancul estic şi în regiunea Mării Negre, notează B1 TV. De asemenea, s-a discutat despre consolidarea Brigăzii Multinaționale de la Craiova şi relația NATO cu Uniunea Europeană.
,,România, după cum am spus de multe ori, susține cu fermitate consolidarea Alianței. Este cea mai puternică alianță care a existat vreodată, dar ca să rămână așa este nevoie de multă muncă. Ne bazăm pe o relație transatlantică solidă, care este indispensabilă pentru securitatea și prosperitatea spațiului euro-atlantic.
România va continua să acționeze ca furnizor de securitate și stabilitate în regiune și, evident, va continua să își îndeplinească toate responsabilitățile asumate, dintre care în această perioadă cea mai discutată este ceea ce se numește burden sharing, adică cheltuielile alocate pentru apărare. România s-a angajat pentru 2% și ne ținem de această promisiune. O bună parte din acești bani merge, după cum am stabilit în CSAT, în modernizarea armatei și acest lucru a fost văzut, este văzut ca un exemplu pozitiv în NATO.
Noi contribuim activ la consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare, atât pe teritoriul propriu, cât și pe teritoriul altor state și aici aș da drept exemplu foarte bun prezența noastră în Polonia”, a afirmat şeful statului.
Privitor la relația NATO cu Uniunea Europeană, Iohannis şi Stoltenberg sunt de părere că este nevoie de o abordare de tip complementar care să creeze sinergii.
,,Amândoi suntem de părere că este nevoie a) de o colaborare, cooperare strânsă; b) de o implicare şi de o parte şi de alta în proiecte care se completează reciproc şi nu se concurează reciproc.
Noi credem că o abordare serioasă, de perspectivă, solidă – este o abordare de tip complementar care creează sinergii. Din poziția de stat puternic, dedicat în egală măsură proiectului european şi consolidării în continuare a NATO, şi foarte important, a relației transatlantice, România va valorifica toate oportunitățile pentru susținerea dezvoltării Parteneriatului Strategic între NATO şi Uniunea Europeană”, a mai spus Klaus Iohannis.