Mihai Nicuț (e-nergia.ro)
O firmă controlată de Econergy, unul dintre cei mai activi investitori în segmentul energiei fotovoltaice din România, a primit de la ANRE autorizația finală pentru un parc fotovoltaic de 33,4 MW în sudul României.
“Autorizaţia de înfiinţare solicitată de societatea CBSOL FUTURE ENERGY S.R.L. pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala Electrică Fotovoltaică (CEF) CBSOL” este una dintre deciziile Comitetului de Reglementare al ANRE din această săptămână.
Potrivit Termene.ro, CBSOL FUTURE ENERGY SRL este deținută 100% de către compania israeliană Econergy, unul dintre cei mai activi investitori în segmentul de energie fotovoltaică din România din ultimul timp.
ANRE nu a precizat despre ce nou parc fotovoltaic este vorba, dar, din datele de la Transelectrica se observă că firma a obținut în primăvara acestui an un aviz tehnic de racrdare (ATR) pentru un parc fotovoltaic cu o putere aprobată de 33,4 MW, în zona de sud a țării, mai precis în localitatea Roșiorii de Vede, județul Teleorman. ATR a fost emis de Distribuție Energie Oltenia, iar data estimată de punere în funcțiune este primăvara anului viitor. Noua unitate se va racorda la tensiunea de 110 kV în linia Roșiori – Turnu Măgurele.
La momentul în care ANRE emite autorizația de înființare, dezvoltatorul proiectului trebuie să facă dovada că are finanțarea pentru construcția capacității energetice deci, cel mai probabil acest proiect va fi unul dintre cele care se va finaliza și va produce energie electrică.
Toamna trecută, companiile israeliene Nofar și Econergy au inaugurat oficial parcul fotovoltaic de la Răteși din județul Argeș, o investiție de 102 milioane de euro. Parcul, cu o capacitate de 155 MWp era cel mai mare parc fotovoltaic din Europa de Sud Est la acel moment și este și cea mai mare investiție în fotovoltaic pusă în funcțiune în România anul trecut.
“Parcul de la Rătești este primul parc fotovoltaic al Econergy care urmează să fie conectat în România și face parte dintr-un portofoliu de 2,3GW capacitate în dezvoltare, dintre care 410MW sunt în construcție în întreaga țară, asigurând independența energetică și decarbonizarea sectorului energetic. Piața românească este o piață cheie în sud-estul Europei, care face eforturi pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră asumate pentru 2030”, a spus atunci Bogdan Asanache, Country Manager Econergy Romania.