Dora Constantinovici (www.b1tv.ro)
Israelul a acceptat provizoriu un acord de armistițiu pe o perioadă de șase săptămâni în Gaza, care va începe cu eliberarea ostaticilor răniți, bătrâni și femei, dar sâmbătă nu era încă foarte clar dacă și Hamas îl va accepta, au susținut oficialii americani.
Alimentele parașutate în Gaza sunt insuficiente
Discuțiile au avut loc sâmbătă la Doha, capitala Qatarului și erau de așteptat să se mute la Cairo duminică, deoarece amploarea foametei din Gaza a determinat SUA să înceapă să arunce alimente din avioane, în enclavă.
SUA au spus că o încetare a focului prelungită este calea cea mai ușoară pentru a putea livra ajutoare sufieciente în Gaza și au sugerat că acordul a fost închis.
„Calea către o încetare a focului chiar în acest moment, literalmente la această oră, este simplă”, a spus un înalt oficial american. „Și este o înțelegere pe masă. Există o înțelegere cadru. Israelienii au acceptat-o mai mult sau mai puțin.
Și va exista o încetare a focului de șase săptămâni în Gaza începând de astăzi, dacă Hamas este de acord să elibereze categoria definită implicit de ostatici vulnerabili: bolnavii, răniții, bătrânii și femeile.
„Lucrăm non-stop pentru a vedea dacă putem obține acest lucru săptămâna viitoare”, a spus oficialul. El a spus că Israelul a acceptat „practic” acordul, dar nu a precizat dacă mai are rezerve sau care sunt acestea.
Al 10-lea copil a murit de foame într-un spital din Gaza
Ziarul israelian Haaretz a declarat că negociatorii țării se așteptau la un răspuns Hamas la acordul său de schimb de ostatici propus duminică sau luni.
Problema-cheie este identitatea ostaticilor care vor fi eliberați și raportul dintre prizonierii palestinieni care vor fi eliberați în schimbul fiecăruia dintre ei, a adăugat Haaretz, citând un diplomat.
Cel puțin 576.000 de oameni din Gaza sunt „la un pas de foamete”, conform ONU, iar unul din șase copii cu vârsta sub doi ani din nordul Gazei suferă de malnutriție acută. Medicii au înregistrat al 10-lea copil care a murit de foame într-un spital din Gaza, a spus agenția de sănătate a ONU, iar numărul real al deceselor „este probabil mult mai mare”.
Decizia de a parașuta ajutoare alimentare a fost aspru criticată de agențiile de ajutor, de grupările pentru drepturile omului și de mulți diplomați, care spun că este costisitoare și ineficientă.
Serviciul diplomatic al UE a avertizat că proviziile astfel oferite ar avea un impact „minim” asupra crizei din Gaza, într-o declarație emisă sâmbătă: „Pachetele parașutate ar trebui să fie soluția de ultimă instanță, deoarece impactul lor este minim și nu e lipsită de riscuri pentru civili”.
Oficialii americani au declarat că trei avioane C-130 au aruncat sâmbătă 66 de paleți cu alimente, conținând un total de 38.000 de porții de mâncare, la mijlocul după-amiezii, ora locală, prima dintr-o serie de pachete aeriene pe care le-a pregătit cu Iordania.
În nordul Gazei, unde foamea este atât de răspândită încât oamenii mănâncă hrană pentru animale de săptămâni întregi, sunt 300.000 de oameni. Ajutorul din SUA, chiar dacă este împărțit în mod egal aici, ar oferi o singură masă doar unuia din 10 rezidenți.
Până acum, Washingtonul nu a reușit să convingă Israelul să deschidă mai mult de două puncte de trecere în sudul Gazei, iar birocrația israeliană a menținut ajutoarele la intrare în Gaza.