Așa cum se știe, Washingtonul asigură protecția militară a Japoniei, iar aceasta trebuie să finanțeze forțele americane amplasate pe teritoriul său, evaluate la circa 50.000 de militari. Noua sumă se ridică la 8 miliarde de euro. Nu este un secret că această majorare a contribuției financiare japoneze este legată de tensiunile regionale crescute cu China și Coreea de Nord, dar și de fricțiunile dintre Tokio și Washington privind criza sanitară. Noul acord pe cinci ani, semnat vineri, va permite «învestirea mai multor resurse pentru aprofundarea disponibilității militare japoneze și interoperabilitate», a declarat secretarul de stat american Antony Blinken în deschiderea unui summit în regim de video între șefii diplomaţiilor și miniștrii Apărării ai celor două țări. Noua contribuție japoneză se ridică la 211 miliarde de yeni anual (1055 miliarde yeni în cei cinci ani cât prevede noul acord, respectiv 8 miliarde de euro), a precizat Ministerul japonez de Externe. Concret, este vorba de o majorare de 5% față de contribuția japoneză precedentă la costul prezenței celor 50.000 militari americani staţionaţi în această țară.
Fricțiuni între Tokio și Washington
Secretarul de stat american Antony Blinken a evocat vineri, 7 ianuarie, «acțiunile provocatoare ale Beijingului, care agravează tensiunile în strâmtoarea Taiwan, precum și în Mările Chinei Orientale și Meridionale». El a descris programele balistice ale Coreei de Nord ca o «amenințare persistentă», mai ales după ce zilele trecute regimul de la Pyongyang a recunoscut lansarea unei rachete hipersonice.
Într-o declarație comună, miniștrii american și japonez de Externe și cei ai Apărării și-au exprimat vineri «via și persistenta lor neliniște» determinată de încălcările drepturilor omului în provincia Xinjiang și în Hongkong și au chemat la «pace și stabilitate» în strâmtoarea Taiwan.
Summitul americano-japonez de vineri a intervenit și ca urmare a fricţiunilor dintre Tokio și Washington provocate de importante focare de Covid-19 existente în bazele americane din Japonia, mai ales în Okinawa (sud-vestul Japoniei). Autoritățile locale japoneze acuză forțele americane că se află la originea recrudescenței pandemiei în mai multe zone ale arhipelagului, iar ministrul japonez de Externe,Yoshimasa Hayashi, a cerut Washingtonului să-și întărească măsurile anti-infecție la bazele militare pe care le au în Japonia.