Casa Albă, care a făcut acest anunț, precizează că președintele Biden se va întâlni cu liderul Partidului comunist din Vietnam, Nguyen Phu Trong, precum și cu alți lideri ai regimului de la Hanoi. În comentariul său pe marginea acestei vizite, “Le Figaro” o încadrează în ”intensa activitate a Statelor Unite în Asia pentru a contracara influența Chinei”. Potrivit comunicatului purtătorului de cuvânt al președintelui american, Karine Jean-Pierre, Biden va evoca în convorbirile sale cu liderii vietnamezi ”modalitățile de întărire a cooperării între Statele Unite și Vietnam”. Vor avea loc discuții pe teme privind tehnologia, inovarea, schimburi universitare și de formare profesională, precum și probleme legate de schimbările climatice… totul pentru a stimula realizarea de progrese către pace, prosperitatea și stabilitatea în regiune”.
Vizita aceasta a președintelui Biden a fost precedată de vizita Secretarului de stat american Antony Blinken, în luna aprilie, a cărui misiune a fost, de asemenea, discutarea posibilităților de întărire a relațiilor SUA cu această țară comunistă, cu scopul clar declarat de a se contracara influența Chinei în regiune.
Ofensivă diplomatică
”În acest moment suntem într-o situație similară celei din relațiile noastre cu Filipine și, în scurt timp, Vietnamul și Cambodgia vor dori o relație cu noi… deoarece aceste țări doresc să arate Chinei că nu sunt izolate”, a explicat Joe Biden la o recentă întâlnire cu cu donatorii democrați. Relațiile dintre Statele Unite și Vietnam, spun comentatori ai presei franceze și americane, s-au dezvoltat și mai mult în ultimii ani, inclusiv în domeniile militar și economic. Relațiile bilaterale au fost de asemenea marcate de o reconciliere după dramele ultimului război din Vietnam. Această vizită, apreciază analiști de politică internațională de la ”Le Figaro”, ”se înscrie într-o ofensivă diplomatică intensă în toate țările asiatice, fie că sunt sau nu aliați tradiționali ai Statelor Unite”.
Este reamintită în acest context primirea recentă de către Joe Biden, la Washington, a liderilor japonez și sud-coreean, precum și vizita de stat din primăvară, în Statele Unite, a premierului indian Narendra Modi.
Recent inca 6 tari au aderat la grupul BRICS:
Argentina, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite.
Dintre acestea sauditii erau recunoscuti ca aliati ai SUA in ultimii 80 de ani, dar se pare ca alianta cu China (viitoarea sumprematie mondiala) e mai tentanta pentru ei.
Sa vedem ce promisiuni le va face Biden ca sa ii scoata de sub influenta Chinei…