Este de notorietate faptul că între premierul Benjamin Netanyahu şi Administraţia de la Washington există tensiuni din cauza reformei judiciare, care nu se bucură de consens în Israel, provocând de luni de zile ample manifestații, proteste uneori violente contra legii respective. Marți, Joe Biden a făcut o declarație în care a estimat că guvernul israelian, confruntat cu actuala mișcare de protest chiar și după ce s- a anunțat ”o pauză” în procesul de adoptare a legii respective, va înțelege ”că nu poate continua această cale… Ei nu pot continua pe această cale, a continuat președintele american, și sper să fi fost înțeles”, precizând că ”nu are în vedere să-l invite curând pe premierul Netanyahu la Casa Albă”. ”Sper că vor renunța la textul legii contestate”, a adăugat Biden. Întrebat de presa americană dacă democrația israeliană se află la o cotitură, domnia sa a răspuns: ”Se află în situație dificilă și trebuie să găsească o soluție”.
Reacția lui Benjamin Netanyahu a fost imediată: ”Israelul este o țară suverană ale cărei decizii decurg din voința poporului său și nu sunt fondate pe presiuni venite din străinătate, chiar atunci când vin din partea celor mai buni prieteni ai săi”.
Potrivit informațiilor de care dispune ziarul ”Le Figaro”, o primă întâlnire de marți seară între partide ale majorității și ale opoziției pe tema legii reformării judiciare s-a terminat ”în spirit pozitiv”, a comunicat biroul președintelui Isaac Herzog. În opinia guvernului condus de Netanyahu, reforma ar viza o reechilibrare a puterilor, diminuând prerogativele Curții supreme, considerată a fi politizată, în favoarea Parlamentului. Detractorii estimează însă că reforma promovată de Netanyahu riscă să antreneze o ”derivă iliberală sau autoritară”.
De regula … „pretenia” Unchiului Sam tine cam 10 ani. Icisa … deja tinu cam mult !