Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, participa joi si vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, unde va sustine o alocuțiune în cadrul conferinței anuale Transatlantice organizate de AmCham EU, a anuntat Administratia Prezidentiala.
Seful statului si-a inceput alocutiunea prin a e evidentia rolul important al Camerei de Comerț Americane din Europa in sprijinerea dezvoltarii si cooperarii parteneriatului transatlantic.
,,Vreau să încep prin a evidenția rolul important al AmCham în sprijinirea cooperării transatlantice.
O cooperare transatlantică puternică a fost dintotdeauna și va rămâne o condiție esențială a prosperității pentru economiile noastre și pentru cetățenii noștri. Parteneriatul transatlantic rămâne relația strategică esențială pe arena globală. Împreună, țările noastre reprezintă de departe grupul de țări cu cea mai mare influență din lume. Ceea ce nu ar trebui să reprezintă, însă, un motiv de delăsare.
România este pe deplin dedicată unei relații transatlantice puternice, cooperării strânse între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, precum și între Uniunea Europeană și NATO. Ca Partener Strategic al Statelor Unite, România consideră că mandatul său la conducerea Consiliului UE reprezintă o oportunitate de a promova o agendă pozitivă de cooperare între Uniunea Europeană și Statele Unite,, a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles.
Potrivit presedintelui Klaus Iohannis, relatia transatlantica este ,,un proiect de pace, prosperitate și libertate fără precedent în istoria moderna’’. Astfel, o Europă puternică, unită și cu o economie de succes rămâne o necesitate pentru Statele Unite ale Americii.
,,Securitatea și prosperitatea Europei nu pot f separate de securitatea și prosperitatea Americii.
Relația economică dintre Statele Unite și Europa este cea mai cuprinzătoare și cea mai importantă din lume.
Anual, au loc schimburi comerciale de aproximativ un trilion de dolari în bunuri și servicii pe relația transatlantică, ceea ce înseamnă aproape o treime din întregul comerț global. Aceste schimburi comerciale creează locuri de muncă pe ambele maluri ale Oceanului Atlanticul – în jur de 7 milioane de locuri de muncă în Statele Unite și 5 milioane în Uniunea Europeană.
Mai simplu spus, Europa este bună pentru afacerile americane și ne bucură să constatăm acest lucru. Peste 70% din investițiile străine directe din Statele Unite provin din Europa. Avem un parteneriat de comerț corect echilibrat, care funcționează pentru ambele părți’’, a mai spus seful statului.