Mirela Ionela Achim (www.b1tv.ro)
Președintele Klaus Iohannis a transmis luni, la finalul celui de-al șaptelea Summit al Inițiativei celor Trei Mări, la care a participat, că anul viitor România va găzdui din nou acest format și va încuraja noi investiții pentru proiectele strategice de interconectare în transport, energie și domeniul digital. De asemenea, vor fi analizate toate posibilitățile pentru a fi ajutată Ucraina.
Iohannis: Ca viitoare gazdă a Summitului Inițiativei celor Trei Mări, România va încuraja investițiile
„Am participat astăzi, la Riga, la al șaptelea Summit al Inițiativei celor Trei Mări. În contextul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina, Summitul reflectă unitatea în reafirmarea hotărâtă a valorilor și a intereselor noastre comune.
În 2023, România va găzdui din nou acest eveniment major, dovadă a importanței pe care o acordă acestui format regional de cooperare. Vom încuraja, astfel, noi investiții pentru proiectele strategice de interconectare în transport, energie și domeniul digital.
Sunt demersuri concrete, care reduc decalajele de dezvoltare și contribuie la creșterea economică a regiunii, în beneficiul prosperității cetățenilor noștri, inclusiv ca răspuns la provocările actuale de la granițele noastre”, a transmis șeful statului, într-o postare pe Facebook.
Aflat la Riga, Iohannis a spus că summitul a avut loc într-un „moment-cheie pentru Europa”, dată fiind „agresiunea premeditată, nejustificată, neprovocată şi ilegală a Rusie în Ucraina”.
Prin urmare, miza summitului a fost acum chiar mai mare.
„Am analizat modul în care Iniţiativa trebuie să se poziţioneze în actualul context de securitate, mai ales contribuţia pe care poate să o aducă prin implementarea proiectelor strategice de interconectare, în cele trei domenii de bază: transport, energie şi digital.
E important să recalibrăm răspunsul nostru, concentrându-ne și pe îndeplinirea obiectivelor de bază ale Iniţiativei”, a explicat Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu preşedinţii Letoniei şi Poloniei.
Șeful statului a precizat apoi că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit și el la summit prin videoconferință, cerând din nou sprijin pentru țara sa.
Iohannis, despre sprijinul pe care România îl oferă Ucrainei, Rep. Moldova și Georgiei
„Am reiterat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei şi cetăţenilor săi, atât prin demersuri bilaterale, cât şi în cadru multilateral. (…)
Ca ţară gazdă a viitorului Summit şi a Forumului de Afaceri al Iniţiativei, România va analiza toate posibilităţile prin care Iniţiativa poate ajuta Ucraina. Ne vom concentra mai ales asupra proiectelor de interconectare la care Ucraina ar putea participa, ca partener al Iniţiativei”, a mai declarat președintele României.
Acesta a precizat apoi că România are convingerea fermă că şi Republica Moldova şi Georgia trebuie să primească acelaşi sprijin.
„România va continua să contribuie la reducerea decalajelor de dezvoltare şi la consolidarea rezilienţei în regiunea Celor Trei Mări, în beneficiul prosperităţii cetăţenilor noştri, inclusiv ca răspuns concret la provocările de azi”, a mai afirmat Klaus Iohannis.