Laura Codruţa Kovesi, fostul procuror-şef al DNA, a fost audiată vineri de procurorii Secţiei speciale de investigare a magistraţilor, într-un dosar în care este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă.
Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a anunţat la finalul audierii de la Parchetul General că a depus două cereri de recuzare, una pe numele procurorului de caz Adina Florea şi cealaltă pentru procurorul Gheorghe Stan, pe motiv de imparţialitate.
„Am recuzat procurorul de caz şi procurorul şef de secţie. Mi s-a adus la cunoştinţă învinuirea. Am depus două cereri. După ce am depus cererea de recuzare, procurorul de caz a spus că îmi va comunica răspunsul la cele două cereri(…) Motivul este din Codul de Procedură Penală, afectarea imparţialităţii”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la ieşirea din sediul Parchetului General.
Cererea de recuzare a fost respinsa
La scurt timp dupa ce Kovesi a parasit Parchetul General a fost respinsă recuzarea Adinei Florea. Astfel, procurorul rămâne în continuare în acest dosar, noteaza Antena3.
„Cererea de recuzare se formulează doar împotriva persoanei din cadrul organului de cercetare penală, a procurorului sau a judecătorului care efectuează activităţi judiciare în cauză. Este inadmisibilă recuzarea judecătorului sau a procurorului chemat să decidă asupra recuzării”, potrivit art. 67 alin. (2) din Codul de Procedură Penală.
Conform alin. (5), ,,nerespectarea condiţiilor prevăzute la alin. (2)-(4) sau formularea unei cereri de recuzare împotriva aceleiaşi persoane pentru acelaşi caz de incompatibilitate cu aceleaşi temeiuri de fapt invocate într-o cerere anterioară de recuzare, care a fost respinsă, atrage inadmisibilitatea cererii de recuzare. Inadmisibilitatea se constată de procurorul sau de completul în faţa căruia s-a formulat cererea de recuzare”.
De asemenea, aceasta a afirmat că nu a comis niciodată fapte penale şi că nu a avut nicio implicare privind extrădarea lui Nicolae Popa. Astfel, Kovesi consideră că acuzaţiile aduse de Sebastian Ghiţă sunt ,,pure fabulaţii’’.
Totodată, aceasta a reiterat faptul că se va prezenta la Bruxelles şi că va parcurge toţi paşii necesari privind candidatura pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European.
Dosarul în care fosta şefă a DNA este acuzată a fost deschis în decembrie anul trecut, după o sesizare depusă de Sebastian Ghiță.
În 2011, fostul deputat PSD susţinea că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să achite suma de 200.000 de euro pentru repatrierea din Indonezia a fostului director al FNI Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare, informează Agerpres.
,,O firmă de construcţii din Ploieşti, care a primit bani de la Asesoft, a fost cea care a plătit avionul pentru aducererea lui Nicolae Popa, fostul director FNI, din Indonezia. O firmă privată, la cererea statului român şi a doamnei Kovesi, a plătit 200.000 de euro pentru a fi adus cel care a falimentat FNI şi aş vrea să o întreb pe Kovesi: Ce operaţiune e asta? Suntem vinovaţi de spălare de bani? E doar dânsa? Doar eu? Am trimis noi poliţişti în Indonezia?”, susţinea atunci Sebastian Ghiţă.
Ghiţă, contrazis de Poliţia Română
”Semnarea contractului de prestare servicii și decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliției Române. Contractul, în valoare 234.207,30 de lei, a fost semnat de Inspectoratul General al Poliției Române, la data de 14.04.2011. Operatorul economic a emis factura fiscală, la data de 21.04.2011, aceasta fiind achitată de I.G.P.R., prin ordin de plată, la data de 29.04.2011.
Operatorul economic a emis factura fiscală, la data de 21.04.2011, aceasta fiind achitată de I.G.P.R., prin ordin de plată, la data de 29.04.2011’’, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.