Președintele Emmanuel Macron a promis reconstruirea unei „chiar mai frumoase” catedrale într-un termen de cinci ani, în contextul în care toate catedralele Franței s-au pregătit să bată clopotele împreuna miercuri, pentru a marca 48 de ore de la izbucnirea dezastrului.
Incendiul a izbucnit luni în inima Parisului, distrugând acoperișul care a cauzat și prăbușirea turlei catedralei – ceea ce a constituit un catalizator pentru unitatea cetățenilor care și-au fost alături prin cântece și susținere pentru „Doamna” în lacrimi a Franței.
În urma unui apel public pentru strângere de fonduri, s-au strâns, deja, aproape un miliard de euro, reiese din promisiunile făcute de mai multe familii și companii bogate din Franța.
Miliardarul francez Bernard Arnault și conglomeratul său de lux LVMH,
gigantul petrolier Total , precum și cel cosmetic L’Oreal au donat, fiecare, o sumă de peste 100 de milioane de euro. Înafară de acestea, Primăria Parisului a deblocat suma de 50 de milioane de euro pentru restaurarea catedralei Notre-Dame, informează AFP.
Regiunea Île-de-France alocă un fond de urgenţă de 10 milioane de euro. Fondation du Patrimoine a lansat, de asemenea, un apel pentru donaţii, iar Festivalul de Film de la Cannes a anunţat că va da fundaţiei 10.000 de euro, conform digi24.
Sprijinul a venit și din afara Franței, din partea șefului Apple, Tim Cook, care a anunțat că și gigantul tehnic ar urma să doneze o sumă nespecificată.
Deși președintele Emmanuel Macron, vizibil emoționat a promis o restaurare completă a catedralei în cinci ani, afirmând că „Vom recontrui această catedrală împreună (…) acesta este, fără îndoială, parte a destinului francez și a proiectului pe care îl vom avea în următorii ani”, experții, s-au arătat mai sceptici și au anunțat că pentru o restaurare completă va fi nevoie de mai mult decât atât: „Eu aș zice zeci de ani”, a spus Eric Fischer, șeful fundației care se ocupă de restaurarea catedralei vechi de 1.000 de ani din Strasbourg.
Odată cu stingerea incendiului devastator, a fost demarată o anchetă pentru identificarea sursei declanșatoare a focului.
Lucrările pentru clădirea iconică au început în 1163, iar catedrala a atras în fiecare an peste 13 milioane de vizitatori.