Victor Roșianu
Joi, 6 martie, a.c. a avut loc ședința lunară a cenaclului ”Al.Florin Țene ”, din cadrul Centrului pentru Vârstnici nr.2 din Cluj-Napoca.În prezența unui public care a umplut sala, președintele cenaclului, scriitorul Al.Florin Țene, a anunțat genericul sub care se desfășoară ședința.
La început a prezentat și vorbit despre cartea scriitoarei de origine română, Elena Buică, trăitoare în Canada, volum intitulat”Răsfoind filele vieții ”, apărut la Editura ”Armonii Culturale.” După care a prezentat propriul roman”Gânditorul ”.
În continuare, a dat cuvântul scriitoarei profesor Antonia Bodea care a vorbit despre ”Femeia în poezia românească”, în care a făcut trimiteri la ”Cântarea Cântărilor ”, amintind de Bartolomeu Anania, Ion Alexandru, Vasile Alecsandri (Frumoasa Rodica ), Arghezi ( Logodna, Așteptarea), Eminescu ( Floare albastră), Lucian Blaga(Izvorul nopții), Horia Bădescu etc.Cuvântarea acesteia a fost apreciată cu vi aplauze.
În conferința ținută de Al.Florin Țene, intitulată”Femeia în literatura română ” s-a amintit despre nuvela melodramatică”Zoe”, de Costache Negruzzi din 1837, ”Doamna Chiajna ” scrisă de Alexandru Odobescu în 1860, M.Eminescu cu”Cezara” în 1876, personaj femenin, simbolul frumuseții, al senzualității care poate seduce pe oricine, chiar și pe călugărul Ieronim. Ampla cuvântare, bine documentată, susținută de Al.Florin Țene, președintele național al Ligii Scriitorilor, a fost îndelung aplaudată de cei prezenți.
Poetul și redactorul șef al revistei” Agora Literară” a prezentat revista nr.50, împărțind câte un exemplar la cei prezenți, după care a citit un buchet de poeme dedicat femeii, din care a răzbătut un fior liric autentic.Moment subliniat de aplauze îndelungate.
Eugen Coța, poet cu talent, a citit un grupaj de poeme și un evantai de epigrame dedicate femeii. Care au făcut să înflorească zâmbete de fețele celor prezenți, semn că au fost apreciate.
Poeta prof.Daniela Vasiloschi a citit un florilegiu de aforisme și un ciclu de poezii bine apreciate de membrii cenaclului.
Gavril Moisa, poet cu rezonanță în spațiul românesc, a citit un ciclu de poeme de o sensibilitate profundă și un grupaj de epigrame.Epigrama pe care o redăm mai jos a fost catalogată de cei prezenți ca fiind una antologică:” Eu, Doamne, cred că te-ai grăbit,
Că e un lucru anormal
Să faci femeia fruct oprit
Când ai croit-o genial.”
Au urmat discuții aprinse pe tema femeii în literatură.
Viitoarea ședință va avea loc, joi, 3 aprilie, la ora 11.