Victor Roșianu
Joi, 4 aprilie, la ora 11, a avut loc la Centrul Nr. 2 pentru Vârstnici, din Cluj-Napoca, str.Decebal nr.21, ședința lunară a cenaclului literar condus de scriitorul Al.Florin Țene, la care a participat un numeros public iubitor de cultură.
La începutul ședinței președintele cenaclului a anunțat ordinea de zi, după care a premiat cu câte un pachet de cărți scrise de dumnealui, pe scriitorii: profesor Antonia Bodea, scriitorul și teologul Victor Constantin Măruțoiu și scriitoarea Ligia Bocșe, pentru aportul pe care l-au dat și-l dau în promovarea culturii și bunului mers al cenaclului “Al.Florin Țene “, înființat de acesta în urmă cu mai bine de 25 de ani.
În cadrul acestui context președintele cenaclului a ținut conferința “1 Aprilie Ziua păcălelilor-origini, obiceiuri și tradiție. “Conferința fiind bine primită de public prin aplauze.
În continuare, scriitoarea prof.Antonia Bodea a vorbit despre poezia lui Nichita Stănescu și al Titinei Nica Țene. Dacă despre poezia lui Nichita spunea că este considerat de critica literară și de publicul larg drept unul dintre cei mai importanți scriitori de limbă română, pe care el însuși o denumea „dumnezeiesc de frumoasă”. Nichita Stănescu aparține, temporal și formal, neomodernismului românesc din anii 1960 – 1970. Nichita Stănescu a fost considerat de către unii critici literari, precum Alexandru Condeescu și Eugen Simion, un poet de o amplitudine, profunzime și intensitate remarcabilă, făcând parte din categoria foarte rară a inovatorilor lingvistici și poetici. Despre poazia Titinei Nica Țene a spus că este poet şi prozator. Opera scriitoarei Titina Nica Ţene este întradevăr prodigioasă, deosebiă, având variate teme alese, şlefuite până la strălucire. Poezia doamnei Titina are, cum este şi natural, un specific propriu. Ea exprimă trăirile eului în condițiile clipelor petrecute în medii diferite.Este o poezie autentică și gustată de cititori.
În continuare scriitorul și teologul Victor Constantin Măruțoiu a vorbit foarte documentat despre cartea nou apărută a scriitoarei Ligia Bocșe, intitulată “Exilat în C\mpiile Elisee “, subliniind că Ligia Bocșe ne introduce în lumea mirifică, prin linie lirică, a vechilor mituri, ca o reîntoarcere la acel dat mistic al antichității, la timpuri cu eroi, cu semizei, și cu zeitățile dominante și care guvernau ciclul vieții umane.
După expozeul destul de amplu al lui Victor Constantin Măruțoiu despre cartea doamnei Ligia Boicșe în care a vorbit despre ampla paletă teologică policromă a Bibliei și a originei acesteia, scriitoarea profesor Lucia Elena Locusteanu a vorbit despre Barbu, Ștefănescu Delavrancea,, Gib Mihăescu, Camil Petrescu , Octavian Goga, Eugen Jebeleanu,, recitând cu un simț artistic deosebit poemul “Mistrețul cu colț de argint “de Ștefan Augustin Doinaș, analizând cu profesionalism această superbă poezie. Expozeul doamnei Lucia Elena Locusteanu a fost subliniat cu vii aplauze.
În încheiere, profesorul Vasile Sfârlea în cadrul rubricii sale permanente “Clio “a vorbit despre Octavian Goga, Vetuia Goga și Castelul de la Ciucea.
Viitoarea ședință va avea loc joi, 9 mai, la orele 11, unde vor participa ca invitați speciali scriitorii băimărenii: dr.Mihai Ganea și Vasile Dan Marchiș editorul revistei “Sintagme Codrene. “