După summitul celor 7 mari puteri dezvoltate ale lumii, încheiat marți în Germania, ajungem începând de miercuri la un alt eveniment internațional de o importanţă deosebită, respectiv summitul NATO. Reuniunea se anunță foarte încărcată: sprjinul Alianței Atlantice pentru armata ucraineană, întărirea prezenței NATO în țările frontului de Est al acestei organizații, dar și adoptarea unui nou ”concept strategic” al Alianței, impus de ultimele evoluții importante în contextul internațional. Actualul summit este marcat de un eveniment cu mare semnificație: creșterea numărului de membri cu alte două importante state europene, Suedia și Finlanda, în urma unei înțelegeri cu Turcia pentru a o determina să nu se opună candidaturii celor două țări nord-europene. Este astfel confirmată politica ”porților deschise” practicată de Alianța Atlantică în fața noilor provocări la adresa securității nu doar europene, ci mondiale, cu implicațiile lor inerente.
Ucraina, catalizator al Alianței Atlantice
Ucraina, menținerea sprijinului NATO pentru ea, atât în plan militar cât și financiar, se află, deci, în centrul dezbaterilor țărilor membre ale NATO reunte în aceste zile la Madrid. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat să vină la Madrid, dar nu participă decât în regim de videoconferință, la fel ca la summitul G7. Reunit pentru prima oară de la invadarea Ucrainei, în 24 februarie, de către Rusia, Alianța Atlantică pare a fi resuscitată de către acest conflict, explică Jean-Vincent Holeinder, profesor de științe politice la Universitatea Pantheon-Assas, din Paris și director științific al IRSEM (Institutul de cercetări strategice ale școlii militare).În opinia sa, acest conflict din Ucraina a avut efectul unui revelator, determinând stabilirea unei noi direcții, impuse de complicațiile imense provocate de acest conflict.
Rusia, ”o amenințare directă” la adresa securității țărilor NATO
Rusia este un pericol pentru securitatea țărilor Alianței Atlantice, reunite în aceste zile la Madrid, a declarat miercuri dimineață pentru presă Jens Stoltenberg, Secretarul geneal al NATO. Motiv, a subliniat el, pentru care va fi întărit flancul oriental al organizației, ca răspuns la invazia rusă în Ucraina și la amenințările aproape zilnice formulate de Vladimir Putin. ”Vom spune clar – la acest summit, ce are loc pe fondul celei mai grave crize de la al doilea război mondial ce impune schimbarea foii de parcurs pentru prima oară din 2010 – că ”Rusia reprezintă o amenințare directă la adresa securității noastre”, la care vom fi pregătiți să răspundem, a spus Stoltenberg.